Едно изявление дни преди първата битка с БАТЕ Борисов накара феновете на Левски да настръхнат. Направи го не кой да е, а самият треньор Велислав Вуцов. Непосредствено след препъването в Сандански в първия кръг от първенството Вили се изцепи, че няма да е провал, ако тимът не влезе в групите на Шампионската лига. Напористият, смелият, амбициозният и предозиран с адреналин Велислав се преобрази в навечерието на мача на годината. Надяна маската на страха, преобразила го в плашлив и треперещ треньор. Побърза да се застрахова и оправдае, обяснявайки подробно, че беларусите хич не са някакви жалки футболни твари, а солидни воини, готови да прегазят и българския терен, след като вече превзеха белгийския. 
Не знам дали Вили ще стане вторият наш наставник, успял да прекрачи прага на най-комерсиалния футболен турнир, но със сигурност е първият, демонстриращ толкова скептицизъм. Велислав едва ли е забравил, но явно се налага да му припомним няколко неща. Първо - в последните години именно Левски се превърна в символа на родните европейски успехи. Второ - неговият предшественик Станимир Стоилов направи това, което нито един наш специалист не бе успял да стори – в два последователни сезона постигна завидни успехи в два клубни турнири, след като изведе “сините” до четвъртфинал в турнира за купата на УЕФА, а после тимът влезе и в групите на Шампионската лига. И трето – страхливите треньори нямат място не само в Левски, но и във всеки български клуб, дръзнал да постигне нещо на европейската сцена. Ами ако Велислав наистина го е страх от беларуското БАТЕ, значи душата му се е свила като на съветска кака, очакваща неистово да побегне на Запад. А щом е така, накъде е тръгнал тогава?
С това си поведение Вили поизтри най-важния си коз в спортно-техническата си характеристика – мотивацията. Какво всъщност в крайна сметка излезе – тихият, скромният и привидно неамбициозният Станимир Стоилов мълчеше, не показваше емоциите си, работеше като пчеличка и постигна своето. А уж напереният Велислав се сгъна на две, когато насреща му изскочи не Оксер, не Марсилия, нито пък Киево (макар и без половината си титуляри), а беларуският БАТЕ Борисов. След всичко това изскача и въпросът “Кой все пак е плахият треньор – Мъри или Вуцов”, чийто отговор май никак не неоткриваем.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ