Четвърта българска лекоатлетка изгърмя за допинг в рамките на година и половина. След Венелина Венева, Ваня Стамболова и Теодора Коларова, които са състезателки на треньора Георги Димитров, сега се издъни и Даниела Йорданова, подготвяна от специалиста Димитър Василев. Странното е, че и в четирите случая оправданието е едно и също. Завишеното ниво на тестостерон в организма на атлетките се дължи на хранителни добавки.
Както се казва в такива случаи: Възможно е! При толкова ментета на пазара никога не е сигурно, че това, което пише на етикета на стоката отговаря на съдържанието вътре. Да, но четвърти случай в рамките на 18 месеца. Може би става дума за грешна доставка на цяла партида от тези добавки за нашите състезателки. Но това е много съмнително, защото още след случая на Венелина Венева и Ваня Стамболова тази доставка трябваше да бъде изхвърлена, най-грубо казано. А след като ситуацията се повтори и при Теодора Коларова вече се превръща в рецидив и е нормално нашите атлети да са проверявани още по-често. Самият Димитър Василев потвърди, че от началото на годината (в периода март-юни) Даниела Йорданова е дала 7 отрицателни проби.
Да, но и четирите проби са дадени на извънредни извънсъстезателни проверки. Преди да заминат за Пекин слухове за положителни тестове се носеха и за Тезджан Наимова и Момчил Караилиев. Ами ако са верни. Тогава на яве излиза въпроса: Какво се случва в българската лека атлетика? Същият въпрос важи с пълна сила и за тежката атлетика, но това е друга и отдавна предъвквана тема.
Дано, всичко това е лош късмет и всичко е едно злощастно стечение на обстоятелствата. Аз обаче не съм такъв оптимист и не го вярвам, защото за 18 месеца имаме четири случая с различни атлети и всички хванати с тестостерон. Същият хормон, с който проблем имаше и Пламен Константинов.
Има и друга възможност. Това да е целенасочена кампания към лекоатлетическите сили от Източна Европа с цел подпомагане на спортисти от други страни. Факт е, че напоследък с допинг бяха хванати топатлети от Русия, Гърция и Румъния. Това също не го вярвам. Екатерини Тану пък не бе допусната за участие в Пекин заради случая от преди 4 години. От МОК се оправдаха с поредните празни думи за олимпийски ценности. Да, но дори и на хората от МОК е ясно, че чист спортист на тази олимпиада няма, както нямаше и на предишните. Също така добре им е известно, че без препарати не се правят постижения. През 2000 г. в Сидни Марион Джоунс гонеше рекорден брой златни медали, а 8 години по-късно трябваше да ги върне и дори да влезе в затвора. Сега Майкъл Фелпс чупи рекорди, събира злато след злато, както не са го правили американците по време на “златната треска”. . .

ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ
 
БЪЛГАРСКИ ЛЕКОАТЛЕТИ ХВАЩАНИ С ДОПИНГ:
1989 г. - Светла Димитрова (амфетамин)
1996 г. - Ива Пранджева (нандролон) - олимпийски игри
1999 г. - Ростислав Димитров (ефедрин) - световно първенство в зала
2007 г. - Ваня Стамболова (тестостерон) - тренировъчен лагер
2007 г. - Венелина Венева (тестостерон) - тренировъчен лагер
2007 г. - Теодора Коларова (тестостерон) - извънсъстезаелна проверка
2008 г. - Даниела Йорданова (тестостерон) - извънсъстезателна проверка
Заб.: Този списък не претендира за изчерпателност, но е факт, че посочените спортисти са били хващани с положителни проби.