Страстната седмица на европейския клубен футбол започва утре вечер с първите мачове от Шампионската лига, но българските погледи ще бъдат насочени към двубоите в турнира за купата на УЕФА в четвъртък. Тогава трите ни родни представителя ще направят опит да прескочат бариерата и да се озоват в груповата фаза. Представянето им в евротурнирите през миналия месец премина от изненадващото отпадане на Локо (Сф) от новобранеца Борац (Чачак), през срамното и позорно елиминиране на Левски от БАТЕ Борисов, за да стигне до победите на Литекс и Черно море срещу израелските Апоел Кирят Шмона и Макаби Нетаня.
Ще припомня какво се случи в предишните мачове на българските отбори в Европа. Разделих изявите на родните тимове в три действия не заради друго, а защото те играха в три различни дни и се представиха коренно различно един от друг.
Първо действие (началото на срама): Никому известният тим на Борац Чачак преодоля Локо (Сф), след като бе взел крехък аванс от 1:0 в първата среща. На реванша всичко започна да се развива като по предварително очакван сценарий.  “Червено-черните” поведоха с 1:0 още в 17-ата минута, а това определено поуспокои играчите, шефовете и публиката. Въпреки очевидната си доминация обаче столичният състав не успя да отбележи второ попадение. Точно обратното се случи – Локо допусна гол от спорна дузпа, свирена от норвежкия арбитър Свейн Одвар Моен в 37-ата минута, и надеждите за евроуспехи в “Надежда” хвръкнаха в небитието. Големият срам за българския футбол обаче предстоеше...
Второ действие (кулминацията на срама): По-колосален резил за България на европейската футболна сцена от този, който сътвори Левски срещу Борисовския завод за автотракторно електрооборудване БАТЕ, едва ли някога се е случвал. Васил Левски е Апостолът на свободата за България, а футболният клуб Левски, осмелил се да си присвои името на Дякона, за пореден път опетни неговото име. „Вие сте срам за България” – с такъв плакат привържениците на „сините” ги посрещнаха в 03:00 часа през нощта на летище София при завръщането от беларуския град Борисов. А само преди седмици босове и футболисти се радваха на жребия. Президентът Тодор Батков се биеше здраво в гърдите и казваше, че подобни съперници ще бъдат размазани и пометени от „синята лавина”. Съдбата обаче си го върна на Левски, който по административен път се включи в квалификациите за влизане в Шампионската лига. Така след Антверпен, Олимпия (Любляна) и Тампере в графата “сини издънки” попадна и името на БАТЕ Борисов.
Трето действие (леко измиване на срама): Провинциалните отбори на Литекс и Черно море донесоха глътка въздух за българския футбол, след като столичните “колоси” Локо (Сф) и Левски бяха посрамени от новобранци и „трактористи”. Ловчанлии стъпиха на криво в първия мач и завършиха 0:0 у дома, но после се реваншираха с 2:1 навън. Черно море пък постигна стратегическо реми 1:1 като гост, а после удари с 2:0 тима на Лотар Матеус.
Предстоящото четвърто действие: (1 от 3 или 0 от 3): Късметът продължи да съпътства „сините” при жребия, които в четвъртък ще играят първия си мач със словашкия Жилина. Не може да се каже, че Жилина е по-слаб тим от БАТЕ Борисов, нито пък от дебютанта Борац Чачак, който елиминира Локо (Сф). Но определено не е от класата на гладния за нови успехи бивш европейски клубен шампион Борусия (Дортмунд), с когото Левски се размина. Съдбата отново дава невероятен шанс Левски да започне нова „синя приказка”, след като на всичко отгоре вицешампионите на България са и гости в първия мач от сблъсъка със Жилина на 18 септември. Но за да стартира подобна приказка, са нужни разказвачи, т.е. добри треньори и футболисти, а в момента на “Герена” такива липсват. Вярно, че Левски си има своите шансове, но го няма онзи тим, воден от Мъри Стоилов, в който блестяха Йовов, Боримиров, Топузаков, Телкийски, Бардон. В четвъртък възпитаниците на Емил Велев ще застанат срещу най-лесния съперник, но пък в момента спортно-техническото състояние на тима е под всякаква критика и няма да е изненада, ако Жилина ужили Левски.
За разлика от “сините” Литекс и Черно море не бяха галеници на жребия. Доста неприятен факт, тъй като в момента се забелязва подем в играта на ловчанлии и варненци. На “оранжевите” ще им бъде изключително трудно срещу Астън Вила и Стилиян Петров. Да не говорим за “моряците”, които ще трябва да сторят и невъзможното, за да се справят с един от най-доказаните германски състави какъвто е Щутгарт. Като че ли единственото успокоение пред варненци е, че на вратата на „швабите” ще бъде неубедителният вече бивш германски национал Йенс Леман, който след като изкара един сезон като резерва в Арсенал, се представи доста колебливо на Евро 2008 в Австрия и Швейцария, въпреки че Бундестимът достигна до финала на надпреварата.
Предстоят тежки двубои, от които едва ли някой от трите ни тима ще бъде щастлив. Реално погледнато България ще има в най-добрия случай 1 представител в групите на УЕФА от 3-ма кандидати и в най-лошия – 0 от 3. Никой обаче няма да обвинява Литекс и Черно море, което е психологически плюс, тъй като двата тима ще играят разкрепостено. За разлика от Левски, където успехът не е задължителен, той е повече от задължителен. Иначе “синият” позор ще продължи.
ГЕОРГИ КРАСИМИРОВ ГЕОРГИЕВ/БЛИЦ