Стилиян Петров се превърна в Големия чичо от България за халфовата линия на Астън Вила – тъй като покрива всички свободни зони и предотвратява опасностите пред вратата на отбора. Петров може би никога не е чувал за Уомбълс, екологичната полиция от хитов детски сериал през 70-те години, която рециклираше всичкия боклук много преди това да бъде превърнато в произведение на изкуството от Нюкасъл.

Астън Вила проби в Топ 3 след своята трета поредна победа, а българинът изчисти всички грешки на своите съотборници в един труден мач и спечели всичко, което можеше, включително и шампанското за “Играч на мача”. Това бе нещо ново за Петров, който бе по-скоро вреден, отколкото полезен, откакто се превърна в “първата копка” за Мартин О`Нийл, когато той започна реставрацията на Астън Вила преди две години.

Докато революцията на О`Нийл се бавеше, Петров имаше време, за да се превърне в гръбнака на Вила. А най-постоянният отбор в английския футбол започна да създава неприятности на сър Алекс Фъргюсън, който в един момент може да се окаже вън от Шампионската лига през следващия сезон.

Астън Вила, клубът, който успешно доказва, че ротацията е привична само за центрофугите, е единственият тим в Англия, който излезе с една и съща стартова единадесеторка във всеки свой мач от началото на сезона. Гарет Бари получи по-офанзивна роля в халфовата линия и единствения шанс на тима да запази впечатляващия си старт е именно Петров, известен с прякора Стан от времето си в Селтик, да си припомни, че е Уомбъл.

“Стилиян бе разочарован от начина, по който играеше за нас, заяви О`Нийл. – Той пристигна с големи очаквания и се помни дебютния му мач с Уест Хям преди две години. Това бе един от най-добрите дебюти, които съм виждал. Може би е въпрос на време да пасне на Висшата лига, но той ще става все по-добър.”

Петров имаше труден период, след като вкара онзи гол от 50 метра срещу Дарби Каунти преди пет месеца, а следващият мач на Вила е в неделя срещу Челси. Точно тази срещи ще ни покаже, колко постоянен е тимът под ръководството на О`Нийл. През миналия сезон “виланите” взеха 4 точки от Челси, като накараха Роман Абрамович да изглеждаше като изял лимон при загубата с 0:2 при гостуването в Мидландс. Тимът на О`Нийл направи 4:4 при гостуването си в Лондон в деня след Коледа.

“Няма да се оплачем, ако отново вкараме четири гола на “Стамфорд Бридж”, но този път ще бъдем много по-гъвкави и ще се постараем да измъкнем по-благоприятен резултат, заяви защитникът Къртис Дейвис. – Хората твърдят, че това ще е тежко изпитание за нас, но така казваха и преди няколко седмици, когато играехме с Ливърпул и в крайна сметка направихме равен, който не доказа ничия правота.”

Преди мача с Челси, Вила има недовършена задача в турнира за купата на УЕФА в четвъртък срещу българския Литекс (Ловеч), да не се бърка с Лина Лович, която през 1979 г. стигна трето място в класациите със своята песен “Lucky Number”. В събота тимът на Мартин О`Нийл имаше трудности срещу Съндърланд, но постигна победа с обрат с невероятен гол на Ашли Йънг от фаул и попадение на Джон Карю с пета, след центриране на Стилиян Петров.