Прочутият чешки треньор Рудолф Витлачил е оставил незаличими епизоди от гастролите си в България. БЛИЦ връща лентата назад, за ви разкаже интересни истории от първия период на известния спец, когато е начело на "сините".

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

По време на мач Дунав – Левски в Русе гостите губят на полувремето с 0:1. На почивката Витлачил дава указания в съблекалнята, а играчите слушат с наведени глави. На една от стените радиоточка смущава монолога му. Тогава Иван Стоянов (Типеца), който по това време е войник, се пресяга и спира радиото. Витлачил реагира рязко: „Ти какво прави! Не слуша, пипа радио!“ Гласът му кънти, а играчите го гледат стреснати. През второто полувреме Левски е като преобразен и печели с 2:1. На връщане в автобуса Витлачил става и се насочва към последната седалка, на която се е свил Типеца. „Свърши се с мен“ – мисли си той. А Витлачил сяда до него, бащински го прегръща и му казва: „Ти, мой човек. Ти помогнал мене да събуди останалите. А те спят, спят...“

-----------------
На Герена предстои мачът Левски – Марек. Витлачил вижда, че играчите му предварително са подценили съперника и търси повод да „взриви“ атмосферата. В един момент погледът му попада върху домакина, който е „на градус“. „Не те ли е срам – виква му Витлачил. – Ти не си никакъв домакин.“ Домакинът обаче не му остава длъжен: „Ти пък не си никакъв треньор“ – отсича той. Играчите в съблекалнята са афектирани от случката, а Витлачил лукаво се усмихва. После на терена сините разгромяват съперника си.

--------------
Тежката и интензивна тренировка на Герена вече е към своя край, а играчите мислено проклинат Витлачил, който ги е изцедил от умора. Тогава треньорът изненадващо им нарежда да се качат на последния ред на трибуните и в един глас да скандират:  „Витлачил е лош! Витлачил е лош!“ А после: „Искаме шоколад! Искаме шоколад!“ И умората сякаш изчезва, а усмивките отново се връщат по лицата.

---------------
Витлачил е определил вечерен час за играчите на Левски и прави проверка по къщите на титулярите. Първо отива при крилото Сашо Костов, който го посреща и му сипва един коняк. На тръгване му казва, че следващият е капитанът Христо Илиев (Патрата). Сашо го изчаква да излезе, вдига телефона на Илиев и му казва: „Патра, при мене пи коняк, ти му сипи ракия.“ Така и става – Патрата посреща Витлачил, който при него изпива една ракия. А после му подхвърля, че идва ред на бека Иван Здравков (Джек Раби). И сценарият се повтаря – Патрата се обажда на Здравков: „Ване, при Сашо е пил коняк, а при мен ракия. Ти пък му сипи червено вино.“ И след дозата вино при Здравков, Витлачил вече не е в състояние да продължи проверката си. Все пак след време той разбира за телефонния заговор...
Румен ПАЙТАШЕВ