ЦСКА надигра Базел на "Васил Левски" в първия плейоф за място в групите на Лигата на конференциите, но спечели само с 1:0. Крайният победител ще бъде определен след седмица в Швейцария - на 25 август от 20:00 часа.

В 70-ата минута на срещата в София Серхио Лопес си вкара автогол, а малко преди изтичането на редовното време "червените" можеха да получат дузпа за игра с ръка в наказателното поле на Адам Салай. Съдията от Хърватия Дуйе Струкан обаче остана безмълвен и вбеси "армейците". 

Победата е юбилейна за ЦСКА в Европа - №100. "Червените" станаха първият български отбор, постигнал такава бройка успехи в евротурнирите.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Припомняме, че през 2020 г. ЦСКА успя да отстрани Базел след победа с 3:1 в плейофа, игран в Швейцария. Така "червените" се класираха в групите на Лига Европа, където бяха заедно с Рома, Йънг Бойс и Клуж. Победата над Базел дойде след обрат от 0:1 с два гола на Тиаго Родригес (в 72-ата и 88-ата минути) и едно попадение  на Ахмед Ахмедов (90+6).

За мача тази вечер треньорът на ЦСКА Саша Илич не можа да използва Брадли де Нойер заради наказание. Мястото на защитника в стартовите единадесет зае Християн Петров. В часовете преди двубоя пък стана ясно, че от сметките на сърбина отпада и Станислав Шопов, който е с вирусно заболяване.

"Червените" започнаха по-агресивно и още в 4-ата минута имаха шанс. Джонатан Линдсет подаде на Браян Морено вдясно в наказателното поле на Базел, той залъга противник, но не посмя да стреля, оглеждайки се да пусне пас към съотборник, но без успех, а впоследствие топката бе изчистена в корнер. Малко след това Юрген Матай засече с глава центрирана топка, която прелетя над напречната греда. В 12-ата удар на Йомов беше уловен от Марвин Хитц. 

Футболистите на Саша Илич продължиха да доминират. След малко повече от половин час игра Маурисио Гарсес се пребори за топката и нахлу отляво в наказателното поле на гостите. Последва шут, който бе блокиран и разбъркване, но атаката приключи заради засада. В 45-ата минута Мено Кох засече топката с глава и я насочи опасно към вратата на Базел, но тя прелетя на сантриметри покрай лявата греда.

В последните секунди на първата част Базел пропиля единствената си чиста голова ситуация до този момент. Милър се откъсна фронтално сам срещу Бусато след подаване на Фрай, бразилският страж на ЦСКА блесна с отлична намеса и спаси. Играчът на швейцарците отново се добра до топката и я подаде към Зеки Амдуни, който не съумя да отиграе. 

След почивката Илич пусна в игра Дауда Бамба, който замени Браян Морено. За разлика от първото полувреме, втората част започна скучно. Чак в 62-ата минута Гарсес опита да затрудни защитата на Базел, която се справи. В 68-ата Лазар Туфегджич замени Йомов. 

В 70-ата минута "червените" организираха много добра атака и успяха да поведат. Игралите на висота тази вечер Иван Турицов и Маурисио Гарсес комбинираха вдясно, вторият центрира остро към Дауда Бамба, който се размина с топката пред Марвин Хитц, Серхио Лопес я заби в собствената си врата и феновете на ЦСКА изригнаха - 1:0.

В 82-ата минута Тибо Вион стреля директно от пряк свободен удар, Хитц се справи. До края "червените" продължиха да доминират. Дори могат да се чувстват ощетени, след като в 87-ата минута не получиха дузпа за игра с ръка на Адам Салай, който се появи като резерва малко по-рано. Дуйе Струкан не посмя да посочи бялата точка. Както е известно, в Лигата на конференциите не се използва ВАР.

ЦСКА - БАЗЕЛ 1:0
1:0 Серхио Лопес (70-автогол)


По-важното от мача по минути:
1 - Начало на срeщата.
4  ЦСКА организира контраатака, Джонатан Линдсет напредна и пусна подаване към Браян Морено вдясно в наказателното поле на Базел, той залъга противник, но не посмя да стреля, оглеждайки се да подаде на съотборник, но без успех, а впоследствие топката бе изчистена в корнер.
7 - Капитанът Юрген Матай се извиси над всички при центриране от корнер и засече топката с глава, но я изпрати над напречната греда. 
12 - Георги Йомов получи подаване пред дъгата на наказателното поле, откъдето стреля, Марвин Хитц улови.
22  Извеждащо подаване към Браян Морено беше спряно с ръка от Касим Нуху, съдията Дуйе Струкан от Хърватия логично показа жълт картон на защитника на гостите.
24  Tибо Вион центрира от фаул, а на далечната греда Гарсес засече с глава, но неточно в аут.
28 - Играта е прекъсната за кратко, за да могат футболистите да се освежат с вода.
30  Жълт картон за Зеки Амдуни за нарушение срещу Матай.
32 - Шанс за Йомов, който се озова на стрелкова позиция, но защитата на Базел успя да блокира изстрела му.
36 - Гарсес надскочи противник в наказателното поле на швейцарците след центриране на Линдсет, засече с глава, но изпрати топката високо над вратата.
42 - Фенове на ЦСКА от сектор "В" започнаха да се местят в "Г", след като тези зад вратата скандираха "Елате при нас!". 
45  Мено Кох се извиси в наказателното поле на гостите и засече с глава, топката премина на сантиметри покрай лявата греда.
45 - Добавеното време е 3 минути.
45+2  Отлична намеса на Бусато! Милър се откъсна фронтално сам срещу стража на ЦСКА, който успя да отрази. Играчът на швейцарците отново се добра до топката и я подаде към Зеки Амдуни, който не я уцели, пропускайки да вкара в празната врата.
45+3 - Край на първото полувреме.
-------------------
46 - Начало на второто полувреме.
59  Дауда Бамба замени Браян Морено.
68  Йомов излиза, Лазар Туфегджич влезе в игра.
70  ГОЛ! ЦСКА поведе с 1:0! Серхио Лопес си отбеляза автогол. Иван Турицов и Маурисио Гарсес комбинираха вдясно, вторият центрира остро към Дауда Бамба, който се размина с топката пред Марвин Хитц, но Лопес я заби в собствената си врата. 
83  Тибо Вион е заменен от Жеферсон. Първоначално Саша Илия смяташе да извади Линдсет. Вион обаче получи жълт картон и треньорът на ЦСКА промени решението си, изваждайки го от игра, за да може да го предпази от евентуално наказание.
87  ЦСКА с претенции за дузпа. След центриране отляво топката се удари в ръката на Адам Салай, но съдията Дуйе Струкан остана безмълвен.
90 - Добавеното време е 4 минути.
90+4 - Край на мача. ЦСКА победи с 1:0 Базел в първия плейоф за класиране в групите на Лигата на конференциите.

PFC CSKA-Sofia
ЦСКА: 1.Густаво Бусато, 19.Иван Турицов , 2.Юрген Матай (к), 4.Мено Кох, 6.Християн Петров, 21.Амос Юга, 15.Тибо Вион (83  3.Жеферсон), 7.Джонатан Линдсет, 10.Герги Йомов (68  11.Лазар Туфегджич), 27.Маурусио Гарсес, 28.Браян Морено (59  30.Дауда Бамба)
Резерви: 25.Димитър Евтимов, 12.Алекс Божев, 3.Жеферсон, 13.Галин Минков, 16.Асен Дончев, 22.Енес Махмутович, 20.Йоан Бауренски, 23.Радослав Живков, 11.Лазар Туфегджич, 14.Калоян Кръстев, 9.Дюкенс Назон, 30.Дауда Бамба
Треньор: Саша Илич

FC Basel 1893
БАЗЕЛ: 1.Марвин Хитц, 22.Серхио Лопес , 15.Касим Нуху , 4.Арнау Комас, 21.Анди Палмар, 8.Анди Диуф , 23.Воутер Бургер (80  11.Aдам Салай), 27.Дан Ндое, 20.Фабиан Фрай, 7.Лиам Милар, 9.Зеки Амдуни 
Резерви: 13.Мирко Салви, 16.Нилс Де Мол, 3.Ноа Катербах, 6.Насер Джиджа, 11.Адам Салай, 19.Дариан Малес, 24.Тисиан Туши, 34.Таулант Джака, 40.Лиам Чипърфилд, 42.Сайфалах Лтайеф, 96.Жоелсон
Треньор: Александър Фрай


София, Нацинален стадион "Васил Левски"
Съдия: Дуйе Струкан (Хърватия)

Легенда:  - гол,  - автогол,  - жълт картон,  - втори жълт картон,  - червен картон,  - смяна,  - опасно положение,   - контузия

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК