Общо 1120 автомобила Субару от различни модели направиха керван между Ларнак, Южна Шотландия и тестовото трасе на Продрайв в Уоруик - Централна Англия, за да отбележат живота и спортната кариера на бившия световен шампион по рали Колин Макрий в последния ден на август. Рекордът ще бъде регистриран в Книгата с рекордите на Гинес. Досегашният е за 1086 автомобила, от които е "сглобена" мозайка.

Това става почти година, след като Шотландския боец загина в нелепа вертолетна катастрофа край родния си град Ларнак. Почитатели на пилота реализираха своята идея, събирайки максимален брой от автомобилите, чиято марка Макрий направи така популярна. 350 автомобила в процесията са стартирали от Ларнак, други 300 са се присъединили към тях по време на почивката към Уоруик, 500 автомобили са били допълнили колоната по пътя към Уориук.
 
Според британската полоция, само на три от мостовете по пътя на магистралата М 40 не са били пълни с хора, които са искали да видят кервана, разтеглен на близо 30 мили дистанция. Според официалните лица в Продрайв, общо 4000 човека са били ангажирани с мероприятието, информира bgnrc.info. Общо са били преминати над 300 мили в продължение на 9 часа, преди колите да пристигнат в Банбъри, щабът на Продрайв. Колоната е била водена от оригиналния автомобил на Колин Макрий Субару Импреза WRC (1996 г.), с който шотландецът донесе най-голямата слава на Великобритания, Продрайв и Субару. Колата е била пилотирана от Гранд Хендри.

На финала всички автомобили са били наредени в мозайка, изписваща името на Колин Макрий и шотландското знаме, като това рекордът от книгата на Гинес е бил подобрен с 800 автомобила. Дължината на автомобилният надпис е бил дълъг приблизително един километър. /БЛИЦ