България има втори финалист на Игрите в Париж след боксьора Хавиер Ибаниес! Това е Семен Новиков, който победи световния шампион Давид Лошонци от Унгария в олимпийския турнир по борба на категория до 87 кг класически стил. Българският национал триумфира с 3:1 точки.

В хода на двубоя Лошонци взе първата точка. Минута и половина след началото на рунда унгареца свали на партер на нашия борец, но за щастие Новиков се справи по блестящ начин със защитата. 

Във втората част Новиков получи точка за пасивност, а 17 секунди преди края збута съперника от тепиха и взе нова точка, а в самия край Лошонци направи същото, но времето беше изтекло. Така той взе сладък реванш от унгареца за загубата си на полуфиналите на Световното първенство в Белград през септември миналата година, когато  Лошонци триумфира с титлата.

Така в битка за златото Новиков ще се изправи срещу Алиреза Мохмадипиани от Иран, който по-рано победи Жан Беленюк. Финалът е в четвъртък 8 август.

За първи път от 24 години насам, България отново има финалист на Олимпиада в мъжката борба! Последно на финал бяха Армен Назарян и Серафим Бързаков през 2000 година.