Отсъствието на Пламен Константинов породи невиждана драма в българския лагер. Никой от ръководството на волейболната ни централа, както и председателят на БОК Стефка Костадинов не знаеше защо Гибона остана извън състава за срещата с Китай, а и за цялата Олимпиада. Една от най-разпространените версии около нашия лагер в Пекин е крайно неприятна и става дума за използване на забранени вещества от страна на лидера на тима ни, а лекарската забрана е предотвратила по-нататъшно разкриване и евентуално тежко наказание. Другите версии са, че Пламен Константинов има стара травма и наистина не може да играе или пък, че има конфликт между него и селекционера Мартин Стоев.

България победи с 3:1 гейма домакините от Китай в първия си мач на Олимпиадата. В отделните геймове резултатът бе (25:20, 25:21, 26:28 и 25:19).

В началото на първия гейм нашите имаха проблеми и изоставаха с 4:7. При 7:8 за домакините дойде първото техническо прекъсване, след което българите се вдигнаха, а второто прекъсване дойде при 16:14 за нашите. Във втория гейм българите поведоха с 8:3 и поддържаха разликата от четири точки до второто техническо прекъсване - 16:12. България поведе с 19:13 и това бе най-голямата разлика в гейма за нашия тим. След това настъпи отпускане и китайците успяха да стопят три точки от актива на българите, преди Мартин Стоев да вземе техническо прекъсване. До края нашите задържаха преднината си и спечелиха и втория гейм. Китайците успяха да направят обрат в третия гейм и спечелиха с 28:26. Четвъртият гейм започна равностойно и до първото техническо прекъсване нашите водеха само с една точка 8:7. В крайна сметка обаче нашите се поздравиха с крайния успех след 25:19. Следващите съперници на нашите в турнира са Япония (12 август), САЩ (14 август), Италия (16 август) и Венецуела (18 август)./БЛИЦ 

Още по темата с Пламен Константинов

*Пламен Константинов аут от Олимпиадата

*Мартин Стоев: Гибона е аут до второ нареждане

 
Резултати от турнира по волейбол - мъже
Италия – Япония 3:1 (25:19, 25:18, 23:25, 25:17)
По-късно днес: Полша - Германия