Германският тенисист Райнер Шутлер изпрати молба от Спортният арбитражен съд (САС) с настояване да му бъде разрешение да участва на олимпийските игри. “Райнер Шутлер твърди, че трябва да му бъде разрешено да участва на игрите, тъй като е заявен от Германския олимпийски комитет, а и настоящата му позиция в Световната тенис федерация (СТФ), тъй като има отказали се от участие състезатели”, обявиха от САС.
Класираният на 33-то място в ранглистата Шутлер моли САС да нареди на СТФ да му разреши да участва на олимпийските игри в Пекин. Олимпийският тенис турнир започва следващата неделя, два дни след старта на игрите и завършва на 17 август.
Разглеждането на молбата на германеца ще бъде в понеделник, като това ще бъде сторено от съдиите Майкъл Белоф (Вбр), Луиджи Фумагали (Ит) и Алън Съливан (Авл).
Финалистът от “Аустрелиън Оупън” Жо-Вилфред Цонга от Франция, Маркос Багдатис от Кипър, Хуан Игнасио Чела (Арж), Робин Хаасе (Хол) и Щефан Кубек (Ав) вече обявиха, че се отказват от участие на олимпиадата. При жените това сториха Мария Шарапова (Рус), Амели Муресмо и Мери Пиърс (Фр).
СТФ използва ранглистите на АТР и УТА, за да определи 56-те участника в индивидуалните надпревари при мъжете и жените. Останалите 8 квоти се раздават от олимпийския комитет към СТФ. Всяка страна е ограничена до максимум шестима участника в олимпийския турнир. Четирима имат право да участват в индивидуалния турнир, а двама на двойки./БЛИЦ