Плувкинята Натали дю Тоа, която е с ампутиран крак, ще носи националния флаг на ЮАР по време на церемонията по откриването на олимпийските игри в Пекин.
“Натали бе очевидният избор и това наше решение получи пълна подкрепа, заяви шефът на южноафриканския тим в Пекин Хаджера Каджее.
Родената в Кейп Таун Дю Тоа бе считана за потенциална участничка на олимпийски игри в тийнейджърските си години, но тя загуби левия си крак при катастрофа с мотор през 2001 г., само година, след като не успя да се класира за олимпиадата в Сидни.
След инцидента кракът и започна да натрупва гангрена и бе ампутиран до коляното и й бе поставена титаниева протеза. Три месеца по-късно тя се завърна в басейна.
Преди катастрофата тя бе състезателка по съчетано плуване, но след това се преквалифицира на дългите дистанции, тъй като там има по-малко използване на краката.
През май тази година 24-годишната състезателка покри норматив за плуването на 10 километра в открити води и може да се превърне в първия спортист с ампутиран крак, който може да спечели олимпийски медал в летни игри от 56 години.
На игрите на Британската общност през 2002 г. тя стана първият плувец с ампутиран крак класирал се на финал в състезанията, след като влезе сред кандидатите за титлата на 800 м. свободен стил. През миналата година Дю Тоа спечели златния медал на 1500 м. свободен стил на Африканските игри в конкуренцията на напълно здрави конкурентки./БЛИЦ