16-годишен русенец се гласи да защитава честта на България на стартиращото утре световно първенство по вдигане на тежести за мъже. Стилиян Гроздев е един от петимата наши тежкоатлети, които са готови да се борят за квоти за предстоящата Олимпиада в Рио догодина. Това съобщиха днес от ТСК "Русе", където Гроздев тренира под ръководството на Кръстина и Радослав Атанасови.

БЛИЦ разкри вчера, че хаосът в родните щанги след последните допинг скандали е все по-голям. Българската делегация замина днес за САЩ, като до последно няма да бъде ясно дали състезателите ни ще бъдат допуснати до участие на Световното.

16-годишният Стилиян Гроздев е попаднал в полезрението на старши треньора на националния отбор Иван Иванов след отличните си представяния в държавните първенства. Тази година талантливият русенец се включи в детската Олимпиада, и бе част от националния тим на Европейското първенство за младежи до 20 години, където завоюва сребърен медал в категория до 62 килограма. Сега на Световното в Хюстън, Гроздев отново се гласи да вдига в същата категория, но вече при мъжете.

България замина с още един участник в кат. до 62 кг. - Петър Ангелов.

Останалите трима млади щангисти в групата, която на този етап се води екскурзианти, са олимпийският шампион за младежи от Нанджин 2014 и настоящ европейски първенец до 20 години Божидар Андреев (кат. до 77 кг.), Александър Димитров (кат. до 77 кг.) и Васил Господинов (кат. до 105 кг.).

На миналогодишното Световно по вдигане на тежести България завоюва позиции за пет мъжки и две женски квоти за Рио 2016.