17-годишната Надя Тончева хвърли голямата бомба на европейското първенство по класически шахмат за жени в Петровац (Черна гора), след като победи бившата световна шампионка Антоанета Стефанова.

В изцяло българския двубой от втория кръг на шампионата тийнейджърката надделя с черните фигури над Стефанова, която е номер 8 в стартовия списък.

По този начин Тончева, която играе за Шахматен клуб Левски, затвърди силния си старт на турнира след ремито в първия кръг с трикратната европейска шампионка Валентина Гунина от Русия.

В днешния трети кръг Тончева ще играе с белите фигури срещу украинката Наталия Букса, която също като нея има 1,5 точки до момента.

С актив от 1,5 точки след първите два кръга са и други две от българските представителки. Белослава Кръстева направи реми във втория кръг с Улвия Фаталиева от Азербайджан с белите фигури, докато също с белите Виктория Радева подели точките с арменката Лилит Мкртчян.

В третия кръг, който започва в 16:00 часа българско време, Кръстева ще играе с арменката Елина Даниелян, докато Радева ще срещне Софи Милие от Франция.

Антоанета Стефанова, която остава с актив от половин точка, ще търси първа победа срещу Назлъ Хумбатова от Азербайджан. Петя Караиванова пък ще търси първи точки в мача си със словенката Петра Кейжар.

След първите два от общо 11 кръга на европейския шампионат в Петровац 19 шахматистки имат пълен актив от 2 точки.