6000 лева е наградният фонд за плувния маратон от остров Света Анастасия, който община Бургас подновява след няколко години прекъсване. Той е разпределен за победителите от 1-во до 3-то място, каза за Радио „Фокус” - Бургас Кристина Вълчева, временно изпълняваща длъжността управител на ОП ”Туризъм”.

Плувният маратон ще се проведе на 9 август. Записването за участие става на място. Началото ще бъде дадено от самия остров, като плувците ще бъдат извозени с един от туристическите кораби до там. На място ще им бъдат направени медицински прегледи и ще подпишат декларация. Финалът ще бъде на Мостика, където ще бъде и награждаването. Разстоянието, което трябва да преплуват участниците, е 6,5 километра. Времето, за което се преплува, е около 2-3 часа.

„Това е традиция, която дълги години се е случвала в Бургас. След няколкогодишно прекъсване, с възстановяването на самия остров, решихме да възродим и тази традиция. Има голям интерес както от млади, така и от възрастни хора. Има хора, които някога са го преплували това разстояние, и сега нямат търпение да се включат отново”, каза още Кръстева.