Рекорден брой състезатели от 27 държави ще застанат на старта на шестото издание на планинския ултрамаратон Tрявна ултра, който ще се проведе този уикенд в сърцето на Стара планина.

840 участници от цял свят са се регистрирали за надпреварата, която е със старт и финал на площада в град Трявна, съобщиха организаторите за БЛИЦ.

Началото на събитието ще бъде дадено в 17:00 часа на 16 юли със старта на най-дългата дистанция – 141 км. Участниците, освен големия километраж, ще трябва да преодолеят и сборна денивелация от 6500 метра, прехвърляйки билото на Балкана два пъти и минавайки през знаковите Шипка и Бузлуджа. Очаква се победителят да измине трасето за около 20 часа.

Малко по-късно същия ден ще бъде даден старт и на новата 100-километрова дистанция, която също изкачва билото на Балкана и минава през Шипка, Бузлуджа и природен парк „Българка“.

В събота сутринта стартират участниците и на по-късите дистанции - 23, 42 и 76 км.

Извън основните надпревари, се очаква да се включат и допълнително около 200 деца и възрастни в свободната дистанция от 3 км, за която записването ще тече на място.

Най-възрастният участник в надпреварата е 73-годишният Васил Грозев, който ще мери сили на най-късата дистанция от 23 км. Не по-малко лека ще е и задачата на друг ветеран – 70-годишният Людмил Николов, който и тази година ще бяга маратонските 42 километра.

Шампионът на най-дългата дистанция от последното издание през 2019 г. Димитър Маринов ще направи опит да защити титлата си в сериозна конкуренция.

Гергана Малчева, която спечели последната надпревара при жените на 141 км също oтново ще преследва успеха. Ще трябва обаче да пребори сериозна конкуренция, включително и тази на Боряна Николчева, която е в отлична форми и само преди две седмици записа много силно участие на ултрамаратон в Италия.

Действащият шампион на 76 км Росен Русев, който има титли от всички дистанции, тази година е решил да вземе призовото място и на новата 100-километрова дистанция.

На дистанция 42 км се очаква оспорвана битка между победителя от предишното издание Александър Спасов и един от най-бързите ни ориентировачи Димитър Желязков.

Не по-малко интересна ще е и надпреварата на 76-километра, а всички, които искат да следят как се развива тя могат да го направят на www.race-tracking.com, където в реално време има информация за временното класиране.

"След нулева 2020 година заради пандемията, тази година очакваме много позитивни емоции. Изключително сме благодарни на тревненци и приятели от региона, които ни помагат. Надяваме се всички да останат доволни и най-важното – да гарантираме в максимална степен безопасността на участниците и доброволците", коментира Николай Колев, председател на Сдружение АйРън и един от водещите организатори на събитието.

Трявна Ултра 2021 в цифри и факти: За обезпечаването на трасето и подкрепителните пунктове тази година година ще вземат участие приблизително 150 души доброволци и 50 автомобила. В подкрепа ще са специализирани екипи за радиокомуникация, спасители, лекарски екипи, кинезитерапевти и др. Изградени са 13 подкрепителни пункта. Маркирано и обработено е 200 км трасе с 8000 табели, 1000 маркиращи флагчета и 7000 метра лента. За състезателите ще бъдат подсигурени 9 тона вода и напитки, както и над 3 тона храна.