Aдвокатът на Габриела и Стефани Стоеви - Радостин Василев, показа важни документи по време на пресконференцията, която се състоя днес в София по повод скандала в бадминтона. Както вече стана ясно, най-добрите ни състезателки в този спорт, обявиха, че повече няма да играят за България заради недостатъчно финансиране и лошо отношение от страна на родната федерация по бадминтон към тях. Спортният министър Красен Кралев вече разпореди проверка.

Адвокат Василев показа ордер, с който на неназована дама, нямаща нищо общо със сестри Стоеви, са изплатени 1500 долара.

"Категорично става въпрос за присвоване на средства от трети лица. Кой е подписвал, кой е получавал, тепърва ще се изяснява този въпрос", заяви Василев.

По думите му федерацията е извършила и нарушение при документалното оформяне на програмата на сестри Стоеви за 2019 година, изпратена към Министерството на младежта и спорта. Причината е, че те са попълнили, но не са подписали набора от документи, с който обосновават какви средства ще са им нужни за подготовка в предолимпийската година.

"Възможни са две престъпления - или някой е подписал момичетата и техния треньор и ги е представил или ММС отпуска пари на хвърчащи листа", заяви адвокат Василев.

Той обяви също, че за 2018 година на Габриела и Стефани Стоеви са изплатени за подготовка и участия в състезания общо 35 377 лева (16 122 и 19 255 лв.), а не както твърдят от федерацията - над 100 000 лева. Доказателство за това са банковите извлечения от сметките на момичетата, в които фигурират и допълнително преведени 150 000 лева, които обаче са пари, които те лично са изкарали от наградни фондове и международната федерация е превела на българската. 

Двете бадминтонистки получават и 800 лева месечно стипендия от ММС, което прави общо 9600 на година. Или сборът е не повече от 45 000 лева.

За 2019 година сестри Стоеви не са получили нито една стотинка за подготовка и участия в турнири. Преведени са им 51 959 лева от наградни фондове от състезания, които не са от бюджета, който им е определен. Както и общо 3600 лева от стипендията. 

В същото време председателят на БФБадминтон Володя Златев твърди, че половината от бюджета им за 2019 е разходван.

"Сестри Стоеви нито са лакоми, нито искат допълнително финансиране, нито ще играят за Франция. Опитах се да ги разубедя и да не спират да играят за България, но те са категорични в своето решение", каза още Василев.


Той настоява да получи отговор на въпросите как БФБадминтон е получила пари за финансиране с документ без подпис, както и какви пари Габриела и Стефани Стоеви са получили по пера за 2018 и 2019 година с фактури.

"Считам, че БФБадминтон не може да изключи Габриела и Стефани Стоеви дисциплинарно, тъй като те не са направили нищо за уронване на престижа на федерацията и не са обидили никого. Те просто искат да разберат как се разходват парите, предназначени за тяхната подготовка и участието им в турнири. Те не се отказват заради пари, те се отказват заради отношението към тях", добави адвокат Василев.