Индийският гросмайстор Вишванатан Ананд защити световната си титла по шахмат с решаваща победа в последната 12-а партия над Веселин Топалов.

“Много се радвам, че спечелих. Тази сутрин бях сигурен, че това ще бъде най-щастливият или най-лошият ден в живота ми. Оказа се така, че днес трябваше да изиграя най-тежката партия в живота си. Не мога да повярвам че успях да спечеля, защото имаше време, в което бях в много лоша позиция. Все пак честито и на Веско беше страхотен опонент”, заяви Ананд.

“Искам да похваля организацията, защото тук всичко протече перфектно. Това бе най-трудната среща в живота ми. За първи път ми се случва да играя мач до края, защото всичко в предишните ми мачове за световната титла бе решавано в по-предни партии. Затова не мога да направя сравнение с предишните двубои за световната титла".

"Изненадах се много от някои ходове на Веско в тази среща, защото не очаквах да направи такива грешки. До края имах съмнение, че няма да спечеля мача. Веско е един от най-добрите играчи в света и това се доказва от факта, че е номер 1 в ранглистата от много дълго време. Много беше трудно да започна със загуба и не мога да повярвам, че се върнах толкова лесно в двубоя. Нямаше да е изненада за никой в света, ако Веско бе спечелил или както се случи - аз. Двамата сме напълно равностойни”, завърши индиецът./БЛИЦ