Ансамбълът по художествена гимнастика показа днес новите съчетания за първи път пред публика. На първото официално контролно състезание в залата на "Раковски" присъстваха много бивши и настоящи представители на красивия спорт, както и много публика. Сред зрителите бе председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева, трикратната световна шампионка - великата Мария Гигова и други.

Първото състезание на ансамбъла е Гран при на Москва (16-18 февруари).

Симона Дянкова, Ели Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс с резерви Стефани Кирякова, Анна Шивачева и Камелия Стоилова играха първо съчетание на пет обръча.

То е по модерна интерпретация на народната песен "Безродна невеста", но обработена от норвежкия композитор Томас Бергерсен. Композицията е много женствена, нежна и получи заслужени аплодисменти от присъстващите.

Второто съчетание на три топки и две въжета е на денс хита на Джими Съмървил "You Make Me Feel", но изпълнен специално за ансамбъла от Жана Бергендорф. Един от елементите е изключителен, като отново капитанът Симона Дянкова е в центъра на събитията.

Треньорът на отбора Весела Димитрова разкри, че за момента в състезания ще участват петте основни гимнастички Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова и Теодора Александрова.

„В обръчите разказваме история, свързана с душевността на жената, да бъдат по нежни и чувствени. Момичетата са в различен образ в първата и във втората част. Момичетата бяха избрали музиката още преди Световното първенство, аз имах две други идея за музики, но те не се получиха. Отборът е в много добра форма, Цветелина Кирилова се грижи за подготовката им и каза, че са във функционалното състояние на лекоатлетки“, уточни Димитрова.

„Успях да наблюдавам съчетанията на Русия и Италия. Имам поглед върху конкуренцията. Аз съм човек, който уважава колегите и конкуренцията. Мисля, че всички отбори се стараят много. Ние сме домакини на Световното, така че конкурентите са се постарали много. За Гран При в Москва все още нямаме информация колко ансамбъла ще бъдат заявени за участие. Ние отиваме там да се представим като миналата година, когато беше един добър старт за нас.“
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ