Най-добрата българска шахматистка Антоанета Стефанова успя да спре победната серия на водачката в класирането на 12-ото индивидуално европейско първенство за жени Виктория Чмилите (Литва). Турнирът с награден фонд 83 000 евро се провежда се грузинската столица Тбилиси, а Ети постигна важния успех в партия от шестия кръг. Нашето момиче игра с белите фигури, а литовката, която е европейска вицешампионка от Риека 2010, до този момент имаше пет точки от пет възможни.

С тази победа световната шампионка за 2004 година Антоанета Стефанова не само спря силната серия на Виктория Чмилите, но и се изравни с нея на върха в класирането, позволявайки на още няколко участнички да се вредят на водещите позиции.

След 6 кръга с по 5 точки са нашата Антоанета Стефанова, Виктория Чмилите, украинката Катерина Лахно, шведката Пиа Крамлинг, рускинята Марина Романко и грузинките Бела Хотенашвили и Лела Джавахишвили, Зад основната група са пет състезателки с по 4,5 точки.

В седмия кръг съперничка на Стефанова ще бъде представителката на домакините Хотенашвили, която ще има предимството на белите фигури.

В първенството на Стария континент участват 130 шахматистки, който ще определят победителката в 11 кръга по швейцарската система. Шампионката ще получи 20 хиляди евро от наградния фонд. Състезанието е и квалификация за Световната купа, за която ще се класират първите 14 в крайното класиране. При равни точки местата се определят по допълнителни показатели, като тайбрек не е предвиден.

Европейското първенство по шахмат за жени се провежда от 2000 г. През 2002 г. шампионка на Стария континент става Антоанета Стефанова в град Варна . През 2004 г. в Дрезден тя е с бронзов медал, през 2007, отново в Дрезден взима сребърен медал. През 2004 г. в Елиста, Русия Антоанета става световна шампионка за жени.