11 национали по вдигане на тежести "изгоряха" с положителни допингпроби заради забраненото вещество станозолол. Агенция БЛИЦ се свърза с бившия президент на федерацията по щанги Антон Коджабашев, който даде ексклузивно интервю.

"От вас научавам за поредния скандал. Казвате, че всички са при министъра на спорта. Ами там им е мястото. Сега сигурно ще кажат, че са използвали някакви хранителни добавки. Тая песен я пеят от много време", започна Коджабашев.

"Същите тези хора бяха в основата на хванатите преди Олимпиадата в Пекин. Тогава Неделчо Колев беше член на УС и пряко отговаряше за медикаментите. Всъщност, на него това е черният му бизнес - да снабдява с медикаменти различни спортове. Гидиков тогава беше момче за всичко, миеше ми колата и ме посрещаше от световни първенства. Той в един момент му стана помощник да купуват хапчета незнайно от къде. Прегракнах да говоря, че двамата са виновни за скандала, но вие и вашите колеги нямаше кой да чуе. Видовден има, Господ си знае работата", допълни бившият шеф на федерацията.

На въпрос, накъде отиват българските щанги, Коджабашев отговори: "Спортът отива към гибел предвид хората, които го управляват. Това са истинските последователи на Иван Абаджиев. Той е най-големият алчник и наречен от мен Доктор Менгеле. Той каза, че пишел книга. Аз от година и половина пиша книга, но не знам кога ще я издам. Ето как един човек, прост селянин от Нови пазар, дошъл с тарикатлъците си, направи така, че обърка целия спорт в България. Той даваше хапчета на леката атлетика, гребане - основно на спортове, хващани с допинг. В основата си е селски тарикат."

"Тези в момента, които са ръководители на момичетата и момчетата, са негови последователи. Върнете интервютата им, как много му се възхищават и са във възторг. Аз като се разграничих от него навремето и взех да изкарвам истини, ме сметнаха за луд и се стовари цялата тежест върху мен. Тогава го насадиха на Олимпиадата в Сидни, където също не забрави да ни изожи. Да не забравяме, че този човек има абсолютна забрана да се занимава със спорта вдигане на тежести лично от Тамаш Аян. На всичкото отгоре го наградиха с орден Стара планина. Той сега напомня за себе си чрез своите последователи", завърши емоционалното си изявление Антон Коджабашев.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Ето и имената на 11-те щангисти, в чийто проби е установено наличието на станозолол:

МЪЖЕ:
Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг)

ЖЕНИ:
Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг).