Бившият световен рекордьор в маратона - Уилсън Кипсанг, от Кения прекара нощта зад решетките, след като бе арестуван за това, че е пиел бира и играл билярд с приятели, нарушавайки вечерния час в родината му, съобщиха от полицията.

38-годишният атлет, който счупи световния рекорд по време на маратона в Берлин през 2013 година, е полицейски служител, който в момента е с временно спрени права от Лекоатлетическия съюз по интегритет (АИЮ). Той се призна за виновен в съда в петък и бе пуснат под гаранция.

„Арестувахме Кипсанг и деветима други, включително един от администраторите на клуб "Кийлу Ризорт", заради това, че употребяваха алкохол и играеха билярд в 22:00 часа вечерта“, заяви полицейският началник на провинция Итен - Джон Мвинзи за "Франс прес".

Западен Итен привлича хиляди от елитните кенийски и чуждестранни атлети, които пристигат в малкия град, намиращ се на 2400 метра надморска височина, за тренировки за издръжливост.

Кения наложи вечерен час от 19:00 до 5:00 часа в опит да се справи с разпространението на коронавируса в страната. Мвинзи нареди и ареста на 12 атлети, включително двама от чужбина, които тренирали в група в понеделник за нарушаване препоръките за социално дистанциране.

Допреди дни на лагер в Кения бяха най-добрите български състезатели в бяганията на средни и дълги разстояния - Милица Мирчева, Митко Ценов и Йоло Николов.