Вратарят на националния отбор на Русия по хокей на лед Иван Федотов е арестуван от военната полиция в Санкт Петербург в петък и откаран във военната комендатура в града. Обвинението срещу него е за отклоняване от военна служба, което според законодателството се наказва с лишаване от свобода за две години.

Арестът на вратаря е извършен пред ледена пързалка, от която той е излизал след тренировка. Според информация на медиите в Санкт Петербург военните са били организирали засади за неговото задържане на няколко места в града, за които се знае, че често пребивава.

По време на престоя си във военната комендатура на 25-годишния хокеист му става лошо и е преместен във военно-морската болница в Санкт Петербург. След като е изписан от лечебното заведение, днес той е отведен в град Североморск (Мурманска област).

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Срещу Федотов вече е заведено административно дело. Адвокатът на руският хокеист Алексей Пономарьов вече е подал съдебна жалба срещу решението за повикването на клиента му в армията. Семейството на играча е категорично, че той не е минал финалната медицинска комисия и официално не е получавал призовка за армията.

С националния отбор на Русия Иван Федотов взе сребърен медал от олимпийските игри в Пекин през тази година, а като играч на ЦСКА (Москва) спечели Купа Гагарин през сезон 2021/22. След края на шампионата в КХЛ отказа да продължи договора си с клуба и подписа с Филаделфия Флайърс.

Като играч на ЦСКА (Москва), който е клуб на Министерството на отбраната, Федотов е можел да отлага влизането си в армията. След като прекратява взаимоотношенията си с московчани той става обикновен донаборник, който може да бъде привикан за отбиване на военна служба във всеки момент. До 15 юли в Русия тече кампания за привикване на донаборници в армията.