Съпругът на неостаряващата колоездачка Жани Лонго Патрис Чипрели е арестуван за пренасяне на “опасни за здравето вещества”. Новината беше обявена от прокуратурата във френския град Гренобъл. 53-годишната Лонго е извикана да даде показания по случая.

Миналата година вестник “Екип” разкри, че Чипрели е купувал кръвен допинг (ЕПО) от Китай. Той беше освободен от треньорския пост във Френската колоездачна асоциация след публикацията.

Самата Лонго наскоро имаше проблем с антидопинговата комисия на страната, след като пропусна две проверки. Нейното име беше изчистено от обвиненията.

Жани среща Чипрели на бялата писта докато двамата са състезатели по ски. По-късно той става неин треньор и я извежда до олимпийското злато в колоезденето. На 53 години Лонго се надява да попадне в състава за Игрите в Лондон. Миналата година тя спечели за десети път титлата на Франция. В кариерата си състезателката има титла от Игрите в Атланта през 1996-а, още три олимпийски отличия, както и 13 златни медала от световни първенства./БЛИЦ