Предстоящото трето издание на международния турнир по тенис на маса „Асарел България Оупън” 2017 ще бъде с награден фонд от 130 000 щ. долара. Това съобщи председателят на Сдружение „Асарел България Оупън” Иван Александров по време на церемонията „Спортист на годината на община Панагюрище”, която се проведе в панагюрската зала „Арена Асарел”, където турнирът бе отличен като най-значимото спортно събитие за 2016 г. Увеличаването на наградния фонд с 50 000 щ. долара в сравнение с миналата година, е благодарение на отличните оценки за провеждането на досегашните две издания, съобщи той. Александров уточни, че зад състезанието стоят големи фирми, които го подкрепят финансово. Новото име сред тях е на китайската логистична компания „Seаmaster”, а в бюджета на Министерството на младежта и спорта също се предвидени 30 000 лв. целеви средства за провеждането на турнира. Като спонсори остават „Асарел-Медет” АД, немската фирма „Liebherr”, китайската компания „Double Fish”, българската пенсионна компания „Съгласие” и много други наши и чужди фирми.

Александров съобщи, че към състезанието, което ще се проведе в панагюрската зала „Арена Асарел” има сериозен медиен интерес от цял свят, а датите вече са фиксирани в календара на ITTF /Международна федерация по тенис на маса/- от 15 до 20 август 2017 г. С този награден фонд “Асарел България Опън” затвърждава позициите си на водещ турнир в категорията ITTF World Tour а вече сме на една крачка от покриване на изискванията за провеждане на турнир от най-високия ранг ITTF World Tour Platinum.

 Първото издание на престижния турнир по тенис на маса през 2015 г. бе с ранг „challenge series” награден фонд от 35 000 щ. долара, а в него се включиха 100 участника от 20 държави. През миналата година средствата бяха увеличени на 80 000 щ. долара и състезанието бе включено в календара на „major series”, като в надпреварата се включиха над 150 тенисисти от 24 държави. “През тази година очаквам над 200 участници като съм сигурен, че турнирът ще бъде уважен от топ играчите в този спорт”, заяви още Иван Александров.