Представителят на домакините Щефан Крафт завоюва титлата на Световното първенство по ски полети, което се провежда в Бад Митерндорф (Австрия).

На известния хълм Кулм Крафт триумфира след отличен последен скок в съкратената надпревара. Ски полетите са същите като ски скоковете, с изключение на това, че шанците са много по-големи и спортистите "летят" много по-далеч.

След първите два от общо четири скока вчера Тими Зайц (Словения) водеше пред местния любимец Крафт, който е лидер в Световната купа.

Третият кръг беше отложен с няколко часа заради силни ветрове. Тъй като няма осветление на шанцата в Бад Митерндорф организаторите бяха изправени пред надпревара с времето, но завършиха кръга преди здрач, което доведе до отмяна на последните скокове.

Крафт, трети на шампионата на планетата през 2022 година, скочи 228.0 метра, но Зайц не успя да се доближи до него, след като беше с последен стартов номер и завърши трети след германеца Андреас Велингер.

Австриецът събра 647.4 точки от трите опита, Велингер има 645.2, след като записа 229.0 метра в третия кръг, а Зайц записа 209.5 и остана с 642.7 точки.

Българинът Владимир Зографски е 40-и в крайното класиране. Вчера той скочи 159 метра в първия си опит, които му донесоха 117.4 точки.

В неделя е предвидено отборното състезание по ски полети.