Венцислав Айдарски финишира на 20-о място на 5 км плуване в открити води по време на световното първенство по плувни спортове в Унгария. Санданчанинът завърши дистанцията за 55:00.5 мин. и беше със стартов номер 11, пише bgswim.com. Шампион след чудовищен финален спринт стана Марк-Антоан Оливие (Франция) с 54:31.40 минути. Втори е Марио Санцуло (Италия) с 54:32.10 минути. Трети се класира Тим Шатълуорт (Вбр) с 54:42.10 мин. 

Марк-Антоан Даниел Фредерик Оливие е на 21 години и плува още от малко дете. В началото на 2015 г. започва подготовка при прочутия френски треньор Филип Люка в Нарбон и успехите му не закъсняват. През 2016 г. на Oлимпиадата в Бразилия печели бронзов медал на 10 км в открити води.

Надпреварата се състоя на езерото Балатон - известно като маджарското море. Водата в езерото бе топла, но много мътна, което затрудняваше ориентацията на маратонцитe.

Айдарски, който е възпитаник на легендарния Николай Вакареев и принадлежи към плувната школа на Вихрен (Сандански) ще стартира на 18 юли и в олимпийската дисциплина в открити води - 10 км. На Олимпиадата в Рио де Жанейро талантът в дългите плувания се класира на 15-о място в тази дисциплина.

Участието в Унгария е пето за Айдарски на летни първенства на планетата.