Българският национал Айк Мнацаканян се класира на полуфинал в категория до 82 кг на европейското първенство по борба в Букурещ, а Кирил Милов и Абу-Муслим Амаев чакат класиране на репешажи след последните квалификационни битки в класическия стил.

Мнацаканян започна на 82 кг срещу представителя на домакините Василе Койоч и го победи трудно – при равни точки и по критерий. На осминафиналите българският олимпиец срещна молдовеца Александру Соловей и започна със защита на партер, след което пренесе два пъти съперника си за преднина от четири точки. Мнацаканян бе наказван два пъти и бе поставян отново в партер, но в нито един от случаите не позволи на Соловей да направи движение за точки. Така българският национал продължи напред с победа 6:5.

На четвъртфиналите Мнацаканян надви Адам Гардзиола (Полша) с 8:3, а в решаващата схватка ще се изправи срещу Алперен Бербер (Турция).

Като един от най-високопоставените борци в световната ранглиста на 97 кг Кирил Милов започна турнира директно на осминафиналите. Там той срещна бронзовия медалист от Токио 2020 Тадеуш Михалик (Полша) и го доминираше в целия двубой. Милов взе пет точки преднина след партера в първата част и по-късно довърши Михалик с техническо превъзходство. На четвъртфиналите българинът се изправи срещу състезателя с неутрален статут Магомед Муртазалиев. 22-годишният руснак надви Милов с 4:0 и така родният национал ще се надява той да го изтегли на репешаж за бронз с победа на полуфиналите.

Амаев пък не успя срещу Хасрат Джафаров (Азербайджан), който е №1 в Европа и втори в света от 2023 г. Азерът се наложи с 13:4.

На старта в категорията Амаев преодоля Шон Недоргин (Израел) с 16:5, а на осминафиналите срази Криступас Слейва (Литва) с 9:0 за 1,52 мин.

Загуби на старта претърпяха още Дейвид Димитров (72) и Недялко Петров (55). Ако съперниците им стигнат финалите, българите ще продължат в репешажите за бронза. 

Тази вечер други двама български национали ще получат първи шанс за медали. На 63 кг Едмонд Назарян ще се изправи срещу Стефан Клеман (Франция), а Стефан Григоров ще срещне Манвел Хачатарян (Армения) за трето място на 55 кг.