Нашите щангисти с азербайджански паспорти, които искаха да се върнат у нас, няма да вдигат пак за България. Поне засега.
 
Величко Чолаков, Иван Стоицов и Боянка Костова декларираха желание да напуснат тима на азерите и се чакаше развръзка на конгреса на Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) в Баку, завършил вчера.
 
Едно от решенията на форума е промяна на Устава на МФВТ и част от новите важни моменти в документа е за статута на състезатели, сменили гражданството си.
 
"Приеха се промени така, че те нямат право да вдигат за друга държава 4 години", информира накратко от Баку президентът на родната централа Неделчо Колев.
 
Той трябваше да се срещне с шефа на местните щанги, но това е станало безсмислено с промените и двамата не са разговаряли, съобщава “Труд".
 
Така, ако тримата щангисти искат отново да представляват България, най-вероятно от Азербайджан ще искат да се плати трансферна сума за тях. А това е трудно осъществимо с оглед на липсата на пари у нас. Очаква се повече яснота след завръщането на Колев от Баку.
 
В столицата на азерите са четирима наши състезатели, които ще участват в турнира Гран при - Даниела Пандова (кат. 53 кг), Мая Иванова (58), Ферди Назиф (62) и Юндер Бейтула (69). Във всяка категория първите трима вземат съответно 5000, 3000 и 2000 долара.