Една от големите надежди за добро представяне на световното първенство по вдигане на тежести в Париж – Румяна Петкова, най-вероятно няма да участва в шампионата. Щангистката няма право да вдига за България, тъй като миналата година замина за Азербайджан и взе азерски паспорт.
 
Сега тя трябва да вземе разрешение от бившата съветска република, което едва ли ще се случи заради обтегнатите отношения между нашата и тамошната федерации. Напрежението е заради провалените преговори за двама наши тежкоатлети – Боянка Костова и Валентин Христов, които искат да вдигат за каспийската страна.
 
Българската федерация иска 800 000 евро за трансфера на двамата, но азерите не искат да чуят за подобна сума, тъй като става въпрос за все още млади щангисти. Те са предложили солидна сума само за Валентин Христов, който на държавното първенство в Баку записа двубой от 287 кг и може да вземе медал от Световното. Костова и Христов ще могат да вдигат за Азербайджан от юли, и то без трансферни суми.
 
Заради проблемите с азерите името на Румяна Петкова отсъства от заявката на България за световното първенство в Париж. В списъка за Франция са 10 мъже и 7 жени, но засега не е ясно колко от тях ще пътуват./БЛИЦ