Италиански триумф отбеляза началото на новия сезон в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Традиционният старт в гиганския слалом в австрийския зимен център Зьолден бе спечелен чрез два страхотни пробега от Марта Басино, която за първи път именно там се изкачи на почетната стълбица, а сега вече постигна и втората си победа в СК. 

На втора позиция със само 0.14 секунди пасив остана първата в историята на италианските ски носителка на големия кристален глобус (от миналата година) Федерика Бриньоне. На трето място се нареди Петра Влъхова, която направи няколко грешки по време на първия манш и бе едва десета, като великолепното й спускане във втората част на състезанието все пак я изведе до призова позиция. Нейният пасив бе 1.13 секунди спрямо победителката.

Трикратната носителка на големия кристален глобус и голяма звезда на женските ски Микаела Шифрин не участва в Зьолден заради лека контузия на гърба по време на тренировка.

Мишел Гизин бе сред малкото скиорки, които заличиха от пасива си в заключителната част на трасето, но въпреки това изостана с 1.30 секунди от лидерката и трябваше да се задоволи с четвърта позиция. Домакините от Австрия отново останаха без особени поводи за радост, тъй като най-предно класираната им представителка бе 15-ата Катарина Труп.

Топ 10 допълниха Мина Фуерст Холтман на пето място, а след нея София Годжа, Мета Хроват, Лара Гут-Бехрами, Теса Уорли и американката Паула Молтцан. Молтцан бе със стартов номер 62, но успя да се пребори за място в топ 10 и поднесе голямата изненада в първия кръг на новия сезон в Световната купа.

На 22 октомври 2016 година Басино стана трета в Зьолден и заслужи първия си подум в СК, като предишната й победа в кариерата бе постигната в Килингтън, отново гигантски слалом. Бриньоне пък все още изостава с 1 победа от 16-те на най-успешната италианка в Световната купа Дебора Компаньони, като дели втората позиция по този показател с Изолде Костнер (по 15). Тъй като Федерика остана в подножието на върха сега в Зьолден, единствената от активните скиорки (и общо само шест в историята) с повече от един успех в австрийския зимен център е Лара Гут.