Най-добрият ни ски ориентировач Станимир Беломъжев спечели сребърен медал на продължаващото край Чепеларе европейско първенство по ски ориентиране. Тачо се нареди втори на дългата дистанция. 33-годишният спортист, родом от Троян, финишира само 20 секунди след норвежеца Йорген Баклид. Бронзът остана за Андрей Ламов от Русия.

„Много тежко състезание. Обикновено изминаваме разстоянието за около 90 минути, сега ни бяха необходими 120… При температура минус 12 градуса, силен вятър и снеговалеж съм щастлив, че стигнах до медалите. Тактиката ми бе да запазя енергия за третия финален кръг, който беше най-изморителен", обясни Беломъжев. 

"Това отличие бе много важно както за мен, така и за българското ориентиране, което отново доказа, че е способно на европейски и световни успехи. Надявам се това да бъде забелязано от хората, от които зависи развитието на спорта у нас. Утре стартираме в последната дисциплина на първенството щафетата с надежда за ново добро класиране“, добави Тачо минути след финала.

Беломъжев остана на крачка от медалите още в първия ден на шампионата миналата събота, като се нареди четвърти в спринтовата дистанция. След това преди два дни малшанс с изскубнат от ската автомат попречи на най-добрия ни състезател да спечели отличие в средната дистанция, въпреки че бе лидер до пета точка. Тогава, по средата на разстоянието, в пасаж с малко по-дълбок сняг ската му се заби в скрит замръзнал клон, който счупи автомата и възпрепятства пътя на българина към финала.

Беломъжев е с впечатляваща визитка, в която блестят една световна титла за мъже (2017 г.) и две за младежи. Той е трикратен световен шампион от университетски надпревари.

В женската елитна група най-предно класиране за България направи Андрея Дяксова, която остана 31-а. Европейска шампионка стана Мария Кечкина от Русия. Второто и третото място са за Олесия Разянова и Алена Трапезникова, също от Русия.

Европейското първенство в родопската зимна перла Чепеларе завършва утре с класическата щафета. И днес отново състезатели, треньори и гости изразиха огромната си благодарност към домакините за организацията на състезанията в изключително трудните снежни условия.
 

Finally I did it! Second place in the long distance of the European Ski Orienteering Championship! So close to the gold , but also happy with the silver . Thank you all for your support

Публикувахте от Stanimir Belomazhev в Сряда, 26 януари 2022 г.