Четвърто, пето и осмо място завоюваха българските лодки от сутрешните финали на последния ден на европейското първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години в Пловдив.

Иван Пенчев и Мартин Колев направиха чудесна гонка на двуместен каяк при юношите и малко не им достигна да се качат на почетната стълбичка като завършиха четвърти. Златните медали извоюваха британците Люк Хардинг и Магнус Грегори.

„Доволни сме от представянето си, защото се раздадохме на 100 %. Това, че бяхме в 9-ти коридор ни помогна, тъй като бяхме далеч от силните лодки и направихме нашето гребане. А и попътният вятър за нас беше по-силен. Участваме за първи път на голямо първенство и вече знаем, че няма нищо страшно, когато сме подготвени и даваме всичко от себе си”, каза след финала Иван Пенчев.

„Раздадохме се на максимум и реализирахме възможностите си. Не се влияехме от фаворитите и направихме нашето гребане”, допълни Мартин Колев.

Голямата ни надежда в мъжкото кану Ангел Кодинов завърши 5-ти на 1000 м при младежите и не успя да вземе медал на родния канал в Пловдив. Той получи силна подкрепа от двукратния олимпийски шампион Николай Бухалов.

„Това, което направи Ангел не трябва да ни разочарова, въпреки че очакванията бяха за първо място. Той не кара никак лошо, дори напротив. След две седмици има Световно първенство в Беларус, после е Олимпиадата в Рио, така че трябва да му стискаме палци и да му пожелаем успех. Кодинов е млад състезател, който ще се развива още много. Започна силно сезона, спечели и квота за Олимпиадата, което е невероятно, защото става все по-трудно в нашия спорт”, заяви Бухалов.

Той допълни, че да се състезаваш пред родна публика може да има и обратен ефект и да доведе до напрежението върху толкова млад състезател. Според Бухалов първенствата във възрастовата група младежи и девойки до 23 години са изключително сериозни. Кодинов все още няма навършени 19 години.

„Това е една силна възраст, която би трябвало да е преходна, но на 23 години те вече са мъже и резултатите са много сериозни. В нашия спорт на 25-26 години състезателите са в най-силните си години”, добави двукратният олимпийски шампион.

Той не пропусна да похвали сребърните медалисти на 500 двуместен каяк при младежите Вилиян Бъчваров и Христо Реков, както и юношите Иван Пенчев и Мартин Колев. В днешния финал на 1000 м Бъчваров и Реков завършиха 8-ми.

В следобедната сесия от е финалът на 200 м едноместно кану при юношите с участието на Емил Банков, а малко по-късно в битката за медалите на 200 м едноместен каяк при девойките ще участва Олимпия Душева. Предстои финал Б на 200 м едноместно кану с участието на Ангел Кодинов.