Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева свика още днес на извънредно заседание Управителен съвет, който първоначално беше планиран за утре. На него бяха взети решения, които шефката обяви. Те обаче много не касаят гимнастичките, които се представиха незадоволително на Европейските игри. Националният отбор по гимнастика се завърна днес от Баку.

Ансамбълът остана на пето място в многобоя и на четвърто на три чифта бухалки и два обръча. В индивидуалното Мария Матева също се представи лошо, единствено Невяна Владинова изпълни целта си, класирайки се пета на финала на бухалки.

Едно от решенията на УС на родната федерация по художествена гимнастика гласи да се провеждат контролни състезания всяка седмица на националните отбори ансамбъл и индивидуално (Мария Матева, Невяна Владинова, Сара Стайкова, Катрин Тасева, Радина Филипова). Освен това бяха утвърдени нови треньори на национален отбор девойки индивидуално и на национален отбор девойки ансамбъл.

ПРЕПИС - ПРОТОКОЛ ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА 23.06.2015 Г.

Управителният съвет на БФХГ направи подробен и задълбочен анализ на представянето на националните отбори на Европейските игри в Баку и взе следните решения:

РЕШЕНИЕ №1
Утвърждава за старши треньор на национален отбор девойки индивидуално Валентина Щерева с помощник треньор Филипа Филипова, които ще подготвят отбора за Европейско първенство 2016 г.

РЕШЕНИЕ №2
Утвърждава за старши треньор на национален отбор девойки ансамбъл Мария Кънчева с помощник треньор Марияна Памукова, които ще подготвят отбора за Европейско първенство 2017 г. и МОИ през 2018 г.

РЕШЕНИЕ №3
Да се изготви Анекс към Регламента за селекция на националните отбори девойки, съвместно с Деспа Кателиева.

РЕШЕНИЕ №4
Подготовката на национален отбор ансамбъл жени да се провежда централизирано в лагерна обстановка до Световното първенство.

РЕШЕНИЕ №5
Да се провеждат контролни състезания всяка седмица на националните отбори ансамбъл и индивидуално (Мария Матева, Невяна Владинова, Сара Стайкова, Катрин Тасева, Радина Филипова).

РЕШЕНИЕ №6
Постоянна съдийска комисия в състав: Мария Гигова, Мария Петрова, Мария Кънчева, Филипа Филипова, Рада Вражева, Даниела Велчева, Деспа Кателиева, Росина Атанасова с председател Красимира Филипова, да оценява целите съчетания и отделните трудности. Крайната оценка ще се образува от сбора на крайните оценки от изпълнението на целите съчетанията и трудностите. На базата на тези резултати от контролните състезания ще се определи програмата на индивидуалните състезателки за Световното първенство.

РЕШЕНИЕ №7
След контролните състезания да се прави видео анализ, съвместно със съдийската комисия, треньорите и състезателите.

Управителният съвет премина в много конструктивна и ползотворна дискусия, насочена изцяло към подобряване работата на националните отбори до участието им в Световното първенство в през септември 2015 година в Щутгарт.

ИЛИАНА РАЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ
СОФИЯ, 23.06.2015 г.