Компанията на Бил Гейтс Microsoft официално обяви намерението си да купи акциите на компанията на Боби Котик - Activision Blizzard, която бе разтърсена от огромен скандал за сексуално неправомерно поведение.

Компанията на Котик е притежател и създател на две от най-касовите кибер игри Call of Duty, която излиза на пазара през 2003 година, а също така и World of Warcraft, чийто старт е през 2004 година. 

Според Bloomberg прогнозната цена на сделката е 70 милиарда долара. Главният изпълнителен директор на Activision Blizzard Боби Котик коментира, че сделката ще приключи до юни 2023 година след одобрението ѝ от бордовете на директорите на двете компании.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Сделката ще направи Microsoft третата най-голяма компания за игри в света по приходи, точно след китайския технологичен гигант Tencent и производителя на Playstation Sony, заявиха компаниите. Това ще засенчи предишния рекорд за най-голяма сделка за игри, който беше поставен точно миналата седмица, когато Take-Two Interactive заяви, че ще купи производителя на мобилни игри Zynga за 11 милиарда долара.

Новината идва, когато Activision-Blizzard се разтърсва от мащабен скандал за сексуално неправомерно поведение. Властите в Калифорния обвиняват компанията в насърчаване на култура на „постоянен сексуален тормоз“, която дори докара един служител до самоубийство. Делото и други доклади за проблеми в компанията доведоха до широко разпространени протести и напускане на служители през 2021 година. Твърди се, че главният изпълнителен директор на Activision-Blizzard Боби Котик е помогнал да се скрият сексуалните нарушения и е заплашил да убие своя асистент. Разкритията доведоха до спад на цената на акциите на Activision-Blizzard от над 100 долара за акция в някои моменти в началото на 2021 г. до по-малко от 60 долара през декември. Microsoft сега плаща 95 долара на акция.