Все още няма поводи за притеснение заради решението на Световната антидопингова агенция (WADA) да изхвърли Русия за 4 години от всякакви спортни прояви. Това обяви бившият шеф на Независимата обществена антидопингова комисия и един от разработчиците на националния антидопингов план на Рисия Дмитрий Иванов.

Той обяви в интервю пред life.ru, че всеобщата паника е плод на неразбиране на ситуацията.

Дмитрий Иванов.  Снимки от личния архив"Решението ще нанесе вреди, ако бъде прието в следващите 21 дни. Обжалването му може да продължи дълго, таа че последствията да бъдат забавени. За разлика от познатата презумция за невинност, в спортното право е валидна тази за виновност. Досега беше така, обвиняемият трябва да докаже, че е невиинен.

Сега обаче за първи път, ще действа презумцията за невинност. WADA трябва да докаже, че сме виновни, а все още не знаем дали въобще имат доказателства за такива твърдения. И второ - наказанието трябва да е съизмеримо с вината. Защо всички твърдят, че санкцията ще е за 4 години, след като може да е от 1 до 10?  Така че, спортистите още не трябва да се притесняват. Нека се подготвят по план и да оставят правните битки на юристите.