36-годишният египтянин Мамду Елсбиай, известен като Биг Рами, сътвори сензацията в поредното издание на традиционния турнир по културизъм „Мистър Олимпия“, който се проведе в Орландо (щат Флорида).

Изненадата се дължи на това, че египтянинът има добре оформени мускули, но е далеч от пропорциите и естетиката, които по традиция се ценят в ежегодния конкурс.

Интересното е, че Биг Рами въобще не трябваше да участва на „Мистър Олимпия 2020“. През миналата година той получи тежка контузия – скъсани сухожилия. Заради травмата дълго време на тренираше.

Освен това през тази година той се зарази с коронавирус и заради това го отстраниха от квалификациите за конкурса. Това му отряза пътя за участие в „Мистър Олимпия“. Организаторите обаче му дадоха специална покана, тъй като египтянинът се радва на голяма популярност сред феновете.

Биг Рами като млад изкарва прехраната си като рибар. През 2010 г. започва работа във фитнес зала. Там стартира с тренировките и две години по-късно печели първото си състезание по културизъм.

С успеха си Мамду Елсбиай сложи края на американската доминация в турнира. Културист извън САЩ не беше печелил „Мистър Олимпия“ от 1997 г., когато британецът Дориън Йейтс спечели последната от шестте си поредни титли.

Йейтс е една от легендите на „Мистър Олимпия“. С осем титли са американците Лий Хейни и Рони Коулман, а по седем имат Арнолд Шварценегер и Фил Хийт. Шварценегер е първия в историята на състезанието, който печели поведе от три поредни титли, след като триумфира в шест последователни години (1970-75 г.), а през 1980 г. взима наградата и за седми път.