Сребърният медалист в преследването на Световното първенство по биатлон за младежи Благой Тодев сподели преживяванията си в този много емоционален за него момент.

"Този медал ще го оставя за себе си – така мечтан, така жадуван. Да, този си остава за мен. Посвещавам го на себе си“, коментира Тодев в интервю за БНР.

"Догодина все още ще имам право да се състезавам при младежите и да участвам в световното първенство. Трябва да стана световен шампион. Трябва да взема точки от световна купа. Но, това ще остане за следващия сезон, когато ще съм малко по-подготвен, малко с повече опит. Нещата ще се наредят, надявам се“, допълни европейският ни шампион.

"Състезанието беше тежко. Часовата разлика оказва влияние. Не вярвах, че аз и Лора ще запишем такива хубави резултати, тъй като пропътувахме половината свят. Пихме мелатонин за да можем да спим – лягаш в девет и ставаш в три през нощта. Трудно беше с тренировките и състезанията. Успяхме да се справим. В индивидуалното, където се бях нахъсал да стана световен шампион, допуснах абсурдни грешки в стрелбата от прав. Това е странно за мен. В спринта по-малко от една секунда ме раздели от медала и днес най-накрая успях да си взема това, което е мое“, разказа още талантът.

"В спринта не излязох за медал, за да мога да атакувам на преследването. Защо не излязох с желание за медал – защото знам, че спринтът е най- тежката дисциплина, разликите са много малки. Много силни момчета има тук, все пак е световно първенство. Тази една секунда я изгубих малко преди финала. Едно момче, което отиваше на стрелбището ми пресече пътя и аз загубих около три секунди“, сподели още Благой Тодев.

"По отношение на златния медал от европейското първенство – надявам се привържениците на биатлона, които се обединиха и събраха над 8 600 лева, да не успеят да го задържат. Имам едно предложение, което толкова искрено се надява да се осъществи. Свързаха се с мен хора, които искат да го откупят с по-голяма сума, с 500 лева отгоре, за което съм много щастлив, защото така събираме още повече средства“, каза още биатлонистът.

"На световното нямаше украинци. Нито един от руснаците не иска война. Познавам целият руски отбор, треньорите ми са руснаци. Тези рестрикции са абсурдни, те не са виновни за нищо", завърши разказа си Тодев.