Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че президентът на германския колос Байерн Ули Хьонес има решаваща вина за това, че Мюнхен не успя да спечели домакинството на Зимните олимпийски игри през 2018 година в конкуренцията на корейския град Пьонгчанг.

“Ули Хьонес и компания направиха много лошо впечатление още преди Мондиал 2010 в ЮАР, че нямаше какво да се направи”, заяви Блатер, който е и член на МОК, в интервю за “Кикер”.

“По случая Мюнхен Иса Хаяту, който е президент на Африканската футболна конфедерация (CAF), съвсем ясно му каза на Франц Бекенбауер преди избора в Дърбан: “Ти не можеш да разчиташ на нито един африкански глас за Олимпийски игри в Мюнхен. Ние не сме забравили начина, по който се опитахте да развалите африканското Световно първенство по футбол”. Така се стигна до финалния резултат. Без тези 12 африкански гласа не може да се спечели домакинство на Олимпийски игри”, допълни швейцарецът.

Ули Хьонес бе описал даването на домакинство на ЮАР за Световното първенство през 2010 година като една от най-големите грешки на Блатер. “Никога няма да бъда голям приятел на Световното първенство в ЮАР или на африканския континент, докато аспектите около сигурността не са изяснени на 100 процента”, бе заяви босът а баварците преди Мондиал 2010.