Три български лодки се класираха директно за финала след стартовете на 500 метра от сутрешната сесия на първия ден от Европейското първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години, което започна в Пловдив.

На 500 м едноместно кану Ангел Кодинов завърши втори в серията си като запази сили на финала и беше изпреварен от Виктор Глазунов (Пол). Кодинов е с трето време от шестимата кануисти, които намериха директо място в битката за медалите, която е от 16.44 часа в петък.

Страхотна гонка направи четворката ни кану при юношите в състав Емил Банков, Теодор Ташков, Атанас Хорозов и Кирил Мичоров. Нашите момчета финиширата втори в серията си само на 224 хилядни след екипажа на Украйна. Финалът е в петък от 13.25 часа.

Директо за финала се класира и двойката ни каяк при младежите до 23 години Велиян Бъчваров и Христо Реков, които финишираха трети в серията си. Нашите ще спорят за медалите в 17.26 часа в петък.

Радослав Стефанов и Денис Димитров (двойка каяк - юноши) останаха на 792 хилядни от победителите в серията, които се класираха директно за финал. Българите ще преследват класиране през полуфинал.

Ангел Стоянов, Тодор Колевски, Веселин Вълчев и Даниел Танев (четворка каяк – юноши), Владо Русинов и Алекс Ангелов (двойка кану – юноши), Пламена Съйкова (едноместен каяк – девойки), Борис Босилков (едноместно кану – юноши) , Роксана Христона (едноместно кану – девойки), Олимпия Душева (едноместен каяк - девойки до 23 години) и Даниел Караколев (едноместен каяк – младежи) също ще участват на полуфиналите на 500 метра.

Следобед на гребния канал в Пловдив са сериите на 1000 метра.