Международният гросмайстор и един от най-добрите български шахматисти през последните три десетилетия Кирил Георгиев стана отборен шампион на Италия с клуба "Обиетиво Рисарцименто Падуа". Гросмайстор Кирил Георгиев за трети път е първенец на Ботуша през последните четири години с отбора от град Падуа.

“В отбора са двама от първите десет шахматисти в света - италианецът Фабиано Каруана и американският гросмайстор от японски произход Хикаро Накамура”, каза пред репортер на БТА Георгиев. “Аз и Накамура се редувахме на втора дъска, тъй като според регламента само един чуждестранен шахматист може да играе в даден отбор. Станахме първи с 13 от 14 възможни точки - победи в 6 мача и един равен мач в последния кръг, което ни беше достатъчно за шампионската титла. Първенството се проведе на много високо ниво, имам предвид ниво над морското равнище - играхме в селцето Арвиер в италианските Алпи, точно под Монблан", допълни българинът.

Гросмайстор Кирил Георгиев е трикратен индивидуален шампион на България по шахмат за мъже и над десет пъти отборен шампион с Локомотив (Пловдив), ЦСКА и Локомотив (София). Той държи любопитен рекорд по шампионски титли на европейски страни, с който може да кандидатства за Гинес - той е 3 пъти отборен шампион на Черна гора, 3 пъти на Италия, 2 пъти на Сърбия, 4 пъти на Македония, 1 път на Австрия, 3 пъти на Босна и Херцеговина, като през 2000 година с клуба Босна (Сараево) стана и европейски клубен шампион./БЛИЦ