Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов и вицепрезидентът на родната централа Даме Стойков наградиха Ивайло Иванов и Атанас Герчев, старши треньор на националния отбор, за спечеления бронзов медал на турнира "Мастърс" в Доха (Катар) през миналата седмица.

Иванов получи премия от 4000 лева, а Герчев - 1000 лева, като ръководителите на централата обясниха, че тези пари идват от спонсори, а не са държавни.

"Работата в екип е най-важна и тази работа доведе до това да имаме за първи път медал от такъв турнир. Това е като Мастърс турнирите в тениса", каза Даме Стойков на пресконференция.

Ивайло Иванов стана първият българин с медал от подобен форум, след като спечели бронз. "Ако няма екип, сам човек е никой. Тези хора на тази маса (Атанас Герчев, Румен Стоилов и Даме Стойков) ги приемам като приятели и им благодаря. Вижда се, че от две години нещата вървят добре. Благодаря също и на треньора Атанас Герчев. Когато ние имаме спокойствие да работим и можем да сме концентрирани в работата си, резултатите идват. Благодарен съм, че се опазих здрав. Радостен съм, че съм първият човек, който печели такъв медал за България. Продължавам да дерзая и да работя усилено и се надявам с всяко едно състезание до Олимпиадата да бъда по-добър и по-добър и на най-важното състезание да изправя България на крака", каза Иванов.

Той коментира, че никога не е мислил да се състезава в друг спорт. "Никога не съм мислил за друг спорт. Баща ми ме записа на джудо, защото бях много буйно дете, а залата беше на 200 метра от нас. Ходил съм на футбол, но никога не съм мислил за друго. През 2010 година, когато станах европейски шампион отново с Атанас Герчев, осъзнах, че в мен има хляб и искам да правя това. Аз избрах тогава да тренирам и да се концентрирам в едно нещо", добави националът.

"Пандемията ми показа, че не всичко е на 100 процента. Бях го решил, чe ако загубя на Олимпиадата, светът свършва. Но ето - нещата не зависят от нас. Гледам да следвам състезанията стъпка по стъпка без значение какви са. Ще дойде Олимпиадата, ще бъда подготвен за нея, ще умра на татамито. Ако е писано да съм на върха, ще съм сред медалистите", амбициран е Иванов.

Следващият сигурен турнир от Големия шлем в Тел Авив през февруари. Дотогава подготовката на националите ще продължи с лагери в Сливен и Турция.

В Тел Авив ще участват Янислав Герчев (60 кг), Божидар Темелков (66), Марк Христов (73), Ивайло Иванов (81), Борис Георгиев (100) и Даниел Дичев (над 100 кг).


Снимка: АНТОН УЗУНОВ