България може да загуби един от най-големите си спортни таланти. 17-годишният хокеист Нино Томов може да започне да играе за Чехия. Това призна самият той в интервю за местното издание idnes.cz.

Въпреки младата си възраст от този сезон Томов е важна част от мъжкия състав на Спарта (Прага) и дори играе за чешкия гранд в Шампионската лига, където е единственият български представител. Младият защитник е играл за националните отбори на България до 18 и до 21 години на световните първенства в долните дивизии на хокея на лед, въпреки че тогава беше само 15-годишен. В началото на 2020 г. беше българският знаменосец на церемонията по откриване на младежките олимпийски игри в Лозана.

„Световните първенства в долните дивизии се играят по време на разгара на шампионата на Чехия, а за мен изявите за Спарта са по-важни. Със сигурност ще поискам чешко гражданство. Двойното поданство ще ми даде по-голямо предимство, а и нямам езикова бариера“, заяви българинът пред изданието.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

Той потвърждава, че има вероятност да играе за Чехия на предстоящите световни първенства в елитната дивизия. Най-скорошният шанс за това е шампионатът за младежи до 18 години, който ще се проведе в Германия през април.

„Привлича ме възможността да играя срещу най-добрите в света, но не е сигурно, че ще съм получил чешко поданство дотогава. Предполагам, че за това ще отнеме една година, но зависи и от това дали ще ме поискат за национал“, признава Томов.

Със силните си изяви до момента Нино Томов има реален шанс да стане първият продукт на българската хокейна школа, избран в драфта на НХЛ. Към момента единственото ни представителство в най-силното хокейно първенство е свързано с родения в Русе руски национал Александър Георгиев, чийто баща е българин.

„Ще бъде прекрасно да представя България по този начин, но според има още много време това да се случи. Нямам информация дали са ме гледали скаути. По време на мач нямам време да гледам публиката“, признава Нино Томов.

Скаутите до момента имаха доста възможности да гледат българския талант. Той има пет мача за Спарта (Прага) в чешкото елитно първенство, четири в Шампионската лига и 20 в младежкото лига на Чехия. В актива си има 11 точки. Заради силното представяне няма да е изненада, ако това бъде последният му сезон с екипа на Спарта и да последва трансфер в канадските младежки лиги.

Нино Томов пристига в Чехия през 2017 г. като част от съвместната дейност на Българската хокейна федерация, Международната федерация по хокей на лед (IIHF) и тогавашния собственик на Спарта (Прага) Петър Бржиза. Посещава хокейната школа в Литомержице, където привлича вниманието на Спарта.