България отново има федерация, която е член на Международната шахматна централа (FIDE). 

На днешния конгрес кандидатурата на Българска спортна федерация по шахмат, която единствена бе допусната, беше одобрена с огромно мнозинство. От 143 валидна вота - 137 са за, а само 6 против. Така с 95,80 процента от гласовете БСФШ вече е член на ФИДЕ.

Тя бе създадена в края на септември след обединението на 4 федерации, а за председател беше избран Милен Василев. Почетен такъв е гросмайстор Антонанета Стефанова. Именно тя бе капитан на дамския ни отбор, който успя да сформира БСФШ за европейското отборно в Черна гора. Участието в него стана възможно, след като ЕСШ изпрати покана до новата федерация.

Кандидатурата на БСФШ остана единствена, въпреки че документи за членство подаде и лицензираната от Министерството на младежта и спорта Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) с председател доц. Виолета Петкова. Тя обаче изобщо не беше допусната до участие в асамблеята.

Решението на FIDE няма да сложи край на борбата за власт в българския шахмат. От БФШ 2022 вече публикуваха позиция, в която съобщиха, че ще подадат жалба в Спортния арбитражен съд в Лозана (CAS) заради това, че тяхната кандидатура изобщо не беше разгледана от FIDE.

"Без мотиви, без каквото и да било правно основание легитимната федерация е спряна дори от правото да запознае делегатите от цял свят. Задкулисни игри и страх от прозрачност и демократичен избор явно са водещи за това решение. Факт е, че и президентът, и правният директор на FIDE са руснаци. Не знаем дали това има значение, но е показателно в контекста на последните събития както в света, така и у нас. По този начин приемането на член от България от Генералната асамблея на практика е предрешено, без висшият форум на Международната федерация дори да може да се произнесе. Ясно е, че такива решения ще бъдат обжалвани в Международния спортен арбитраж в Лозана", се казва в позицията на БФШ 2022.