По предложение на Българската федерация по хандбал град Варна беше избран за домакин на Европейското първенство по хандбал за младежи през август 2016 година.  На днешното заседание на Международната федерация в Австрия беше официално обявено домакинството ни.

Инициативата подкрепи и кметът на града Иван Портних, който се срещна с генералния секретар на Австрийската хандбална федерация и шеф на оценяващата комисия – Мартин Хауслетър. Австриецът бе в морската столица преди три седмици, за да инспектира условията и подготовката на града за престижното състезание.

След отличните оценки ,които бяха получени от инспекцията Варна се пребори с градове от Унгария, Македония, Израел, Грузия и Литва да приеме шампионата.

„Изключително съм щастлива от големия успех. Изборът на Варна за домакин на Европейското за младежи е голяма крачка към завръщането на родния хандбал на европейската сцена. Още на срещата с Хауслетър в морската столица видях колко е впечатлен, както от града, така и от условията в Двореца на културата и спорта. Знаете, че там текат довършителните работи по основния ремонт и залата ще бъде в отлично състояние. Това е успех за всички, които работиха по кандидатурата. Кметът Иван Портних, Община Варна, шефа на Спартак Росен Добрев и хората от УС на федерацията. Ще се постараем да сме перфектни по организацията. Започваме от утре да работим за шампионата”, заяви минути след избора Росица Бакърджиева- Коева, председател на федерацията ни.