Международната федерация по модерен петобой официално уведоми БОК и българската федерация, че Димитър Кръстанов получава квота за участие в предстоящите олимпийски игри в Бразилия. Кръстанов влезе в 36-те петобойци, които отиват на финала в Рио за определяне на най-добрите в този спорт.

За последно в олимпийската програма България е участвала през 2000 година, когато Цанко Хантов беше нашия представител в Сидни.

„Абсолютно заслужено Кръстанов получи квота. Неговата позиция в ранглистата му отреждаше класиране още миналия месец, но сега всичко е окончателно и официално. Добрата работа и грижите на федерация към него, както и чудесното му представяне през последните месеци  го изпращат в Рио. Вярвам, че Димитър има качества да попадне в първите осем в крайното подреждане, защото голяма част от така наречените фаворити, той ги побеждаваше през годината. На последното Европейско в края на 2015-та можеше да вземе квота, но фотофиниш го класира 11-ти и трябваше да участва през тази година на всички световни купи и турнири, които дават точки”, каза президентът на БФ Модерен петобой Андрей Кузманов.

Повод за радост в модерния петобой имат и от завършилото преди дни Европейско първенство в Полша за младежи и девойки до 21 години, където родната  щафета при младежите се класира на 5-то място. До смесената щафета и последната комбинация (бягане +стрелба) нашите водеха в класирането и бяха на крачка от европейската титла, но заради технически проблем в оръжието на Явор Пешлеевски останаха извън призьорите.

„Много съм щастлив, че през тази година имаме до момента такива успехи. За радост на „доброжелателите” ни, доказахме, че работим успешно във всички звена на федерацията и резултатите са явни. Класирахме петобоец на Олимпиада, а младите ни състезатели са сред европейския елит. Пресиана Дишева влезе във финала на Европейското в Полша , а е само на 18 години. Тодор Михалев и Денис Колев също стигнаха до финала, а са по на 19. Бъдещето е в тези момчета и момичета и имаме основания да бъдем оптимисти за нашия модерен петобой и резултатите, които очакваме от следващите големи спортни форуми”, допълни Кузманов.
 
България ще бъде домакин на Европейското първенство за мъже и жени, което ще се проведе от 4 до 10 юли на комплекс „Дианабад” в София. Рекорден брой спортисти пристигат от 22 държави. Страната ни ще бъде представена от пълни отбори в двете направления, а за форума у нас идва бордът на Международната федерация по модерен петобой, начело с президента Клаус Шорман. В столицата на 9 юли ще се състои и отчетно - изборен конгрес на Европейската конфедерация, който ще бъде воден от олимпийския шампион и председател на конфедерацията Дмитрий Сватковски от Русия.