ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК!

Националният отбор на България по шахмат за жени постигна пета поредна победа на европейското отборно първенство в Будва и се доближи максимално близо до спечелването на историческа първа титла в историята. В предпоследния осми кръг на шампионата нашите момичета спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша.

Успехът гарантира медал на българките, но те ще трябва да играят на същото ниво и в понеделник, за да грабнат трофея. Съперникът в утрешния девети кръг ще стане ясен по-късно.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

България поведе с 2:0 на Полша след победи над играещите с белите фигури Нургюл Салимова и Белослава Кръстева. На втора дъска Салимова спечели за 39 хода срещу Оливия Киолбаса. На четвърта дъска Кръстева успя да матира Алиция Сливицка на 42-рия ход.

Така тимът ни трябваше да се пребори само за още половин точка в партиите между Моника Соцко и Антоанета Стефанова на първа маса и Йоланта Завадска и Гергана Пейчева на трета.

Соцко и Завадска, европейски отборни шампионки от 2005 година, обаче дадоха максимален отпор. Дори и той обаче не стигна, за да бъде спрян българският тим, който в крайна сметка стигна до победата в мача. Тя бе подпечатана от Стефанова, която в малко по-изгодна позиция реши да форсира трикратно повторение, което да донесе нужното реми.

В последната завършила партия Пейчева се бори до самия край, но в топовен ендшпил отстъпи пред Завадска, което обаче вече не беше фатално за нашия отбор. 

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!