България ще играе с Япония утре в спора за бронзовите медали в отборната надпревара на Световното първенство по бадминтон за глухи. Българските състезатели бяха надиграни категорично на полуфинала от големия фаворит за титлата Русия с 0:3 победи.

Треньорът на нашите доц. Анета Янева реши да запази силите на най-добрите ни състезатели Гергана Барамова и Никола Тянков, за да бъдат по-свежи в битките за медалите срещу японците. Голямата победа за нашите беше в първия мач, когато победиха с 3:2 успеха силния отбор на Южна Корея, за да се класират за полуфиналите.

Руснаците, които по всеобщо мнение имат най-добрият отбор на турнира, не срещнаха трудности с отслабения тим на България и след 3 поредни победи ще спорят за титлата срещу Китайско Тайпе. Двата отбора бяха заедно с Група А, където “Сборная” спечели всичките си срещи, включително прекият сблъсък с азиатците с 3:2.

Артьом Карпов и Елена Тиурина победиха с 2:0 гейма (21:17 и 21:11) Силвия Бозева и Людмил Гетов. Шохозод Гуломзода също не срещна трудности с Емрах Чаушев за успеха с 21:7 и 21:7. Силен мач направи и Олга Штайгер, надиграла с 21:10 i 21:17 Габриела Колицова.

Двубоите на двойки при мъжете и жените въобще не се играха, тъй като руснаците вече си бяха осигурили място на финала.

В другия полуфинал Китайско Тайпе надигра с 3:1 успеха Япония, за да си осигури мач за титлата. Нашите пък ще имат шанс за реванш срещу Япония, след като вчера започнаха надпреварата със загуба от азиатците - 2:3 победи.

“Доволна съм, защото самото влизане в четворката е изключително постижение. Аз лично съм изненадана приятно от мотивацията в отбора за срещата с Южна Корея, която трябваше да бъде не само спечелена, но и спечелена с по-голяма геймова разлика. Изключително съм доволна от Никола Тянков, който пое сам отговорността да спечелим заедно с Гергана Баръмова смесената двойка. Двамата не играха срещу Русия, за да ги запазим физически за мача за 3-4-то място. Руският състав е изключително силен, изключително балансиран и при тях има равностойни смени за всеки отборен мач”, заяви треньорът на България доц. Анета Янева. 

“Положително съм настроена за мача с Япония. Очаквам да ги бием с 3:1. Въобще да не се стигне до последният решаващ мач, защото японците играят само с две жени. Едната се контузи и смятам, че се изразходваха достатъчно днес в полуфинала с Китайско Тайпе и утре се надявам с помощта и на публиката всичко да е на наша страна”, добави треньорът на България.

Мачът за бронзовите медали е утре от 10,00 часа, а финалът е от 14,00. От вторник започва индивидуалната надпревара, в която участие ще вземат състезатели от всичките 19 държави, пратили бадминтонисти на Световното първенство в зала “Христо Ботев”. Турнирът приключва в събота с финалите в отделните дисциплини.