Ансамбълът на Турция спечели исторически златен медал при ансамблите на европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Киев (Украйна). Момичетата, водени от Камелия Дунавска, изиграха много силно и без грешка съчетанието си във финала с три обръча и два чифта бухалки и заслужено триумфираха с оценка от 31,150 точки.

Фаворитите не издържаха на напрежението и допуснаха грешки, които им костваше първото място. Среброто стана притежание на отбора на домакините от Украйна – 31,150 точки, а бронзовите отличия с оценка от 30,650 точки отидоха при момичетата от Азербайджан, водени от друга българка - Мариана Василева.

Във финала с 5 топки шампион все пак стана отборът на Украйна с оценка от 35,350 точки, второто място заеха гимнастичките на Израел с 34,450 точки, а трето - тези на Естония с 32,800 точки.

Заради пандемията от COVID-19 на този шампионат участваха само шест ансамбъла. Петорката на България пропусна шампионата заради заболяване от коронавирис на Ерика Зафирова и поставянето под карантина на целия ни отбор.

Днес европейското продължава с многобой при индивидуалното за жени, където ще участват Катрин Тасева и Боряна Калейн.