Лора Христова е световна шампионка по летен биатлон. Българката грабна златото в дисциплината супер спринт при девойките на започналото днес първенство на планетата в словашкия център Осърбле.

По 7.5-километровата дистанция Лора финишира за 24:33,8 мин. и въпреки петте си пропуска в 20-те изстрела изпревари „сребърната“ Олександра Меркушина от Украйна с 9.5 секунди. Бронзът бе за друга украинка Олена Хоронова.

Още една българка се нареди сред първите десет – Валентина Димитрова е седма на 1:14,3 мин. от шампионката. Стефани Йолова се класира 15-а, на 2:36,8 мин. от победителката.

Четвъртата ни представителка Лора Радковска не успя да преодолее квалификациите, в които Христова и Димитрова бяха на първите две места.

Силните резултати на българските представители на световното първенство се дължат на изключително добрата работа на родната федерация по биатлон, ръководена от Атанас Фурнаджиев.

Лора Христова е на 20 години от Троян, доскоро бе клуб Аякс, а вече е студентка в НСА, нейни треньори са Цветан Цочев и Момчил Кинов.

По-късно днес в Осърбле предстои суперспринта за младежи, където в стартовия лист са записани Константин Василев, Васил Зашев, Валентин Карабаджаков, Георги Наумов и Цветан Данаджиев.

Утре в програмата на Световното в Словакия са суперспринтовете за мъже и жени, в тях ще разчитаме на Владимир Илиев, Антон Синапов, Благой Тодев, Даниела Кадева, Мария Здравкова, Антония Григорова. В събота предстоят спринтовете за всички възрасти, а в неделя са преследванията за младите и масовите гала стартове за мъже и жени.