Борецът Николай Щерев, който изгърмя с допинг и получи 4 години наказание, имал проблеми с наднормено тегло. Източниците на БЛИЦ разказаха как той полагал неимоверни усилия да сваля килограми преди състезания, за да може да влезе в категорията. При последните си излизания на тепиха 32-годишният син на легендарния треньор Симеон Щерев (б.р. - сега начело на женския национален отбор на Русия) се състезаваше в кат. до 97 кг на свободния стил. 

За да бъде допуснат до участие обаче, трябвало да топи килограми, и то нa моменти за доста кратко време. Това го принудило да посегне към медикаментите. От родния Антидопингов център съобщиха, че Щерев е дал положителна проба за забранения препарат кардарин. Той повишава издръжливостта и горенето на мазнините.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Тежкото му наказание пък окончателно слага край на състезателната му кариера, добавиха източниците на БЛИЦ. Николай Щерев беше извън борбата повече от 3 години, но реши да се завърне в началото на 2018 г. Направи го ударно, спечелвайки държавното лично-отборно първенство.
 
През април 2019 г. участва на европейското първенство в Букурещ в категория до 97 кг на свободния стил. Николай Щерев е носител на златния пояс "Дан Колов" от 2011 година. 

От обновения списък на Българския антидопингов център става ясно, че още четирима наши спортисти са хванати с допинг. Това са Георги Ванчев (борба), Сабин Чаушев (стрелба с пистолет), Аспарух Тотев (канадска борба) и Горяна Стоева (кикбокс и муай тай). До този момент се знаеше единствено за Стоева. За талантливата ни боксьорка от Антидопинговия център обясняват, че е дала положителна проба за кленбутерол на подготвителен лагер в Белмекен през февруари и е лишена от права за 3 години и 9 месеца - до 19.05.2023 година.
 

Николай Щерев при завръщането в борбата през лятото на 2018 година:

Сега: